FOTO Stožer Civilne zaštite Grada Opatije donirao zaštitne maske Crvenom križu, policiji, vatrogascima i susjednim općinama

Na donaciji je zahvalila ravnateljica Đana Pahor koja je istaknula da su od početka pandemije koronavirusa upravo zaštitne maske jedan od vrlo traženih, ali i deficitarnih oblika prevencije. 

S predaje donacije u Matuljima

Opatija – Članovi stožera Civilne zaštite Grada Opatije posjetili su danas Gradsko društvo Crvenog križa Opatija te uručili donaciju zaštitnih maski. Primila ih je ravnateljica GDCK Đana Pahor u društvu djelatnica i volontera te im zahvalila na donaciji.

– U Grad Opatiju jučer je stigla donacija 66 tisuća zaštitnih maski, a riječ je o donaciji iz kineskih gradova Dongtai i Cangzhou i Bescarinske zone grada Cangzhoua, pokrenuta na inicijativu naše počasne građanke Liu Pilato Liying. U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Grada Opatije maske će biti raspoređene onima kojima je to najpotrebnije, najprije operativcima koji svakodnevno rade na terenu – Gradskom društvu Crvenog križa Opatija, Policijskoj postaji Opatija, Domu zdravlja PGŽ – ispostava Opatija, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija, Stožeru civilne zaštite Grada Opatije, kao i stožerima susjednih općina: Matulji, Lovran i Mošćenička Draga. Dio zaštitnih maski, 30 tisuća, bit će podijeljeni građanima. Drago mi je da barem malo možemo pomoći vrijednim djelatnicima Crvenog križa i volonterima koji brinu za naše starije sugrađane, istaknula je načelnica Stožera i zamjenica gradonačelnika Vera Aničić.

Na donaciji je zahvalila ravnateljica Đana Pahor koja je istaknula da su od početka pandemije koronavirusa upravo zaštitne maske jedan od vrlo traženih, ali i deficitarnih oblika prevencije.

– Zahvaljujemo Civilnom stožeru na tisuću kirurških zaštitnih maski koje smo danas dobili. U našem GDCK dnevno je u pogonu dvadesetak ljudi, ovakve maske koriste se jedna maska za jedan izlaz naših djelatnika i volontera, a za gerontodomaćice koje idu i u trgovinu i kod korisnika i po dvije dnevno. Do sada smo već dobili nekoliko tura maskica, zaštitna odijela i dezinfekcijska sredstava, što nam je u ovim uvjetima neophodno za rad. Upravo zaštitne maske nisu se uvijek mogle kupiti, a kada i jesu, cijene su bile astronomske. Nikada neću prežaliti prvu turu, kada smo sto maski morali platiti tisuću kuna, a za taj novac inače možemo nabaviti jako puno namirnica za našu socijalnu samoposlugu, kazala je Pahor.

Istaknula je i da su građani u ovo teško doba pokazali zajedništvo te da su u nevolji jedinstveni.

– U našem su fokusu starije i nemoćne osobe koje prema preporuci ne izlaze iz kuće. Do danas smo imali ukupno 59 osoba s područja Liburnije koje su trebale našu pomoć jer nemaju nikoga od obitelji, kao ni susjeda koji bi im mogli pomoći. Moram istaknuti da je puno starijih osoba koje smo mi kontaktirali reklo da ima susjede ili prijatelje koji će im pomoći, a što je za svaku pohvalu. Ukupno je obavljen 101 posjet i dostava korisnicima. Prijavilo se 40 volontera, a do sada ih je 27 sudjelovalo u nekoj od aktivnosti, što je ukupno 479 volonterskih sati. To su neprocjenjivi sati, nema tih novaca kojima se može platiti slobodno vrijeme naših volontera koje nam oni poklanjaju. Pandemija koronavirusa je jedna nova i specifična situacija u kojoj se volonteri izlažu mogućoj zarazi, čekaju red u dućanima i nose namirnice ne samo starijima, već i osobama u samoizolaciji – to je zaista jedna vrijednost koja nema cijene. Treba cijeniti trud tih ljudi i zato kada vidite volontere Crvenog križa u crvenim prslucima, lijepo im se nasmiješite, poručila je Pahor.

Zaključila je kako GDCK i dalje brine o potrebitim građanima na području Liburnije, a u ovo doba pandemije namirnice iz Socijalne samoposluge dostavljaju im se na kućni prag.

– S veseljem mogu istaknuti da Socijalna samoposluga nikad nije bila punija te zahvaljujem građanima i tvrtkama na mnogobrojnim donacijama. Tu su donacije „Dar za pravu stvar“ Crvenog križa PGŽ-a i Obrtničke komore PGŽ-a u suradnji sa „Studencem“, a do sada smo dobili 40 takvih paketa osnovnih namirnica. Za Uskrs smo dobili i „slatku“ donaciju – 12 paleta, tj. 817 kg slatkih slatkiša Milka tvrtke „Mondelez International d.o.o.“, čija je donacija preko Hrvatskog Crvenog križa podijeljena gradskim društvima te ćemo ih mi podijeliti potrebitima, Dječjem domu u Lovranu, Smajlićima iz Udruge invalida Grada Opatije i svim sudionicima naših akcija u doba pandemije, kazala je Pahor i napomenula da posebna zahvala ide mnogobrojnim donatorima građanima i tvrtkama s područja Liburnije, a koji su željeli ostati anonimni.

Stožer Civilne Zaštite Grada Opatije Donirao Zaštitne Maske Crvenom Križu, Policiji, Vatrogascima I Susjednim Općinama

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!