U oku kamere: Tradicionalni novogodišnji uspon na Vojak @ Učka

Pohod na Vojak

Pohod na Vojak

– Jak i hladan vjetar dočekao nas je na Vojaku. Na vrhe kule z ruksaki se vade kolači, pucaju šampanjci, nazdravlja se Novoj godini, uz želju da se vidimo i do godine. Veseli smjeh odzvanja Učkun, a veličanstveni pogled na Kvarnerski zaljev nagrada je za umorne nogi od dubokega snega. Kompletnu priču koju je napisao Robert Koprivnjak pročitajte u nastavku teksta…

Druženje na kuli

Druženje na kuli

Poklon – Višedesetljetna tradicija novogodišnjeg uspona na najviši vrh Učke – Vojak se nastavlja. Na prvi dan nove 2015. godine usprkos hladnoći i visokom snijegu, na Poklonu se okupilo 80-ak planinara s Liburnije, Rijeke, Rovinja i Pule.

Predsjednica domaćina, planinarskog društva Opatija, Mirjana dočekivala je planinare. I prije starta uspona nije falilo kuhanega vina i rakije za dobar početak. Točno u 10 sati, na čelu s voditeljem vodičke sekcije domaćina i člana GSS-a Zoranom Popovskim, kolona se uputila prema Vojaku. Prvih pola sata, zbog visokog snijega i za zagrijavanje, krenulo se cestom put Dopolavora. Na prvome odvojku kolona se razdvojila na one koji su željeli na vrh planinarskom stazom kroz visoki snijeg te onih koji su nastavili cestom.

Pogled na Kvarner

Pogled na Kvarner

Snijega je stazom dosta. Markacija se ne vidi ili je pokrivena snijegom, ali svi smo mi bili dovoljno puta na vrhu ovom stazom, da se gotovo žmirećki more prit do gore! Uspon do vrha trajalo je nešto duže, ali svi smo prišli do vrha. Jak i hladan vjetar dočekao nas je na Vojaku. Na vrhe kule z ruksaki se vade kolači, pucaju šampanjci, nazdravlja se Novoj godini, uz želju da se vidimo i do godine. Veseli smjeh odzvanja Učkun, a veličanstveni pogled na Kvarnerski zaljev nagrada je za umorne nogi od dubokega snega.

Utabanom planinarskom stazom ili cestom, svi smo se uputili prema Poklonu. Silazak je trajao puno kraće, ponovno smo se okupljali pred planinarskim domom, a domaćini u domu dočekali su nas s kolačima i kuhanim vinom – melem nakon 4 sata hoda i boravljenja na frišken zraku.

Druženje na kuli

Druženje na kuli

Zaslužena okrjepa

Zaslužena okrjepa

Robert Koprivnjak / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net