U OKU KAMERE Tržnice zatvorene, zbog strogih higijenskih mjera dugi redovi ispred butiga

U OKU KAMERE Tržnice zatvorene, zbog strogih higijenskih mjera dugi redovi ispred butiga

Red ispred Lidla

Naime, kako ovaj trgovački lanac kapilarno pokriva naš kraj, a butige imaju u Rupi, Klani, Saršonima, Permanima, Marčeljima, Jušićima, Lignju, Dobreću, Mošćenicama, Mihotićima te na Grobinšćini, trenutno su pregovori s brojnim OPG-ovima o mogućnosti plasmana njihove robe na police Radnikovih butiga, obzirom da su morali prekinuti rad na tržnicama.

Zatvorena vrata tržnice

Opatija, Lovran – Centralno mjesto kupovine brojnih Lovranaca i Opatijaca, tj. prostori tržnice od jučer su zatvoreni. Naime, prema odluci Stožera Civilne zaštite zbog sprečavanja pandemije i mogućih brojih kontakta ‘trbusi grada’ do daljnjega su zatvoreni.

Prema riječima direktora tvrtke Radnik Opatija, Eria Zahirovića, ova odluka dodatno je učinila pritisak na trgovine kojima je već ograničeno radno vrijeme te broj kupaca koji istovremeno mogu obavljati kupovinu, pa su tijekom cijelog dana ispred velikih trgovina, ali i frekventnih kvartovskih butiga, poput one na Tošini bili primjetni dulji redovi.

Kupci oboružani maskicama i rukavicama strpljivo su čekali svoj red da ih prodavačice ili zaštitari puste u prostor trgovine. Netko po veću špežu, a netko samo po kruh i mlijeko.

– Trgovine su dobro pobunjene robom i gotovo svi artikli koji su u redovnoj prodaji i sada su dostupni kupcima. Možda nema u količinama koje su inače dostupne, obzirom da su dobavljači na kojima je veliki pritisak strahovito prebukirani. Ono što smo za sad primijetili je izostanak akcijskih cjenika koji su inače bili dostupni na mjesečnoj razini, istaknuo je Zahirović te otkrio odličnu vijest za ljubitelje organski ugojene hrane.

Naime, kako ovaj trgovački lanac kapilarno pokriva naš kraj, a butige imaju u Rupi, Klani, Saršonima, Permanima, Marčeljima, Jušićima, Lignju, Dobreću, Mošćenicama, Mihotićima te na Grobinšćini, trenutno su pregovori s brojnim OPG-ovima o mogućnosti plasmana njihove robe na police Radnikovih butiga, obzirom da su morali prekinuti rad na tržnicama.

Radnikova butiga na Tošini

– Pokrenuli smo razgovore s predstavnicima OPG-ova i mesnica koji su stacionirani na tržnici, sve s ciljem plasmana njihove robe u naše butige. Moramo naći rješenje za pakiranje proizvoda kako bi mogli početi s prodajom. Ista stvar je i s mesarima, dok s ribarima nismo ni započeli razgovore s obzirom na to da ne postoje tehničke mogućnosti za preuzimanje ribe, kao što su led i zasebne škrinje. Ipak moram napomenut da su butige na tržnici, koje nisu dio ‘zelene place’ odnosno na kojima se roba ne prodaje na pultovima, već imaju svoje zasebne prodajne prostore, trebale su nastaviti s radom prema uputama stožera, istaknuo je Zahirović.

Uz maloprodajnu mrežu Radnik Opatija sa svojim pekarskim proizvodima pokriva naš kraj gotovo 60 godina, a tako će i ostati najavljuje Zahirović.

– Što se tiče pekara one su u punom pogonu, povukao sam na vrijeme kvas za mjesec dana proizvodnje, a brašno nije problem. Radi se u dvije potpuno odvojene smjene, koje se nigdje u svom proizvodnom procesu ne miješaju, i to isključivo iz razloga da u slučaju bilo kakvog problema imamo jednu smjenu spremnu za rad. Isto tako u upravi smo sve posložili u dvije odvojene linije, tako da smo i ovdje poduzeli sve što je u našoj moći da sve odradimo kako treba, dodao je Zahirović.

Situacija u najmanjoj liburnijskoj općini nešto je drugačija s obzirom na to da se još nije otvorio mini market u kampu koji bi vršio dostavu po kućama.

Fila ispred Kauflanda

– Zbog teške situacije, koja je, mogli bi reći uskoro dosegla vrhunac ozbiljnosti i opasnosti, ne samo u Mošćeničkoj Dragi, već u cijeloj državi, primorani smo priopćiti da naš mini market ‘By the campsite’ neće započeti s radom ovaj tjedan. Kao prvi razlog navodimo nemogućnost nabave dovoljnog broja zaštitnih maski i rukavica, kao i dovoljne prijeko potrebne količine dezinficijensa. Kao drugo, nakon detaljnog razmatranja ideje, došli smo do odluke da svoje vrijedne radnice, iako su one na prvu pristale, ne možemo dovesti u opasnost od zaraze, uzimajući prvenstveno u obzir činjenice da je jedna majka četverogodišnjeg djeteta, a druga žena srednjih godina. Stoga, iako smo bili iskreno spremni ponuditi našu dobru volju i olakšati barem jednom djelu stanovništva M.Drage, nismo u mogućnosti odraditi posao bez odgovarajućih (vrlo strogih) uvjeta kako bi zaštitili sebe, vas, svoje zaposlenike i svoju obitelj, poručili su odgovorni iz mini marketa ‘By the campsite’.

Draški načelnik Riccardo Staraj je optimist po ovom pitanju i nada se da će se mini market uskoro otvoriti.

– Radi nam Konzum, uz zaštitne mjere i ulaz ‘dva po dva’, a Brseč izvrsno pokriva Mini market Suzi koja ima i dostavu. Nadamo se da ćemo uskoro u Dragi imati dvije butige, od koje bi jedna radila dostavu, a do tada tko ne može u Konzum neka nazove Mini market Suzi i pokuša dogovoriti dostavu na kućnu adresu, dodao je Staraj.

Pogled na Lidl

– Žao mi je što ste mnogi od vas danas poljubili vrata tržnice i naša vrata. I mene je, kao i vas, zatekla ova odredba Stožera, ali ona je donesena iz najbolje namjere za svih nas. Od sutra započinjemo s dostavom, baziramo se na lokalno područje. Molim vas da koristite trgovine u svom području, većina ih ima dostavu za vrijeme ove epidemiološke situacije. Ako nemate tu opciju, dostavit ćemo vam mi (isključivo područje Liburnije). Kako nam je sve ovo novo, i vama i nama, ne zamjerite za početničke greške. Molim vas da se držite pravila dostave koja će vam biti objašnjena telefonski ili u inboks. Ako ste u samoizolaciji molim vas da to posebno napomenete, garantiram anonimnost i neću vas zakinuti za dostavu, samo ćemo ju malo prilagoditi. Još se malo sastavljamo nakon ovog turbulentnog dana, ali ovo su neki osnovni artikli koje imamo u ponudi jaja iz slobodnog uzgoja, Voće (jabuke, naranče), povrće (krumpir, mrkva, luk, batat, celer korijen), mliječno (skuta, jogurt, kis. vrhnje, polutvrdi sirevi, svj. sir, sirutka), grah, ječam, kus kus, proso, quinoa, tjestenina, hummusi, kikiriki maslac, kokosovo ulje, pasata, čokolade bez šećera, zdrave grickalice, brašna… Ako imate potrebe za svježim mlijekom (rok 3 dana) i mliječnim proizvodima, te za suhomesnatim (trajna salama, kobasice za rezanje, tlačenica, kobase za kuhanje) isto mi morate napomenuti/naručiti najkasnije do utorka u 12 sati jer radim isključivo po rezervaciji. Upite o cijenama i narudžbe u inboks, na mail: cresnjica.lovran@gmail.com ili na PRIVREMENI broj 091/508-2618. Budite zdravi i ostanite negativni, poručili su iz lovranske Črešnjice.

Komunalac uveo nove mjere suzbijanja širenja koronavirusa: Zatvorena Tržnica Opatija, sahrane samo u krugu obitelji…

error: Content is protected !!