[U OKU KAMERE] U Lovranu održan susret članova udruga zajednice Talijana

Druženje je zaključeno zajedničkim ručkom u lovranskom restoranu “Kvarner” uz dogovor za naredne aktivnosti.

Lovran – Članovi Zajednice Talijana Lovran uspješno su organizirali u svom gradu Susret članova udruga zajednice Talijana u cilju druženja i međusobnog upoznavanja.

Susret je započeo jutarnjim dolaskom i okupljanjem sudionika na lovranskom pristaništu. Pored domaćina u Lovran su pristigli predstavnica Zajednice Talijana iz Buja, Rijeke, Savudrije, Labina i Opatije, njih pedesetak. Svojim prisustvom lovranski susret je uveličao predsjednik Izvrsnog odbora Talijana Udruge Rijeka Marin Corva. U ime domaćina i organizatora sve prisutne je na početku uz dobrodošlicu pozdravio predsjednik Zajednice Talijana Lovran Igor Prodan.

Nakon ovog uvoda, svi sudionici su uz stručno vođenje vodičkinje Dalide Jurčić krenuli u razgledavanje i upoznavanje s kulturno – povijesnim znamenitostima Lovrana. Tako su najprije posjetili obližnji park i crkvicu Sv. Trojstva iznad lučice. Nastavak razgledavanja Lovrana sve sudionike susreta odveo je kroz istočna gradska vrata “Stubica” u starogradsku jezgru gdje su se na središnjem gradskom trgu detaljno upoznali s mjesnom župnom crkvom Sv. Jurja, gradskom kulom, lunarnim portalom “Mustaćona” te reljefom svetog Jurja koji kao nebeski zaštitnik Lovrana probada zmaja.

dav

Ova povijesna šetnja lovranskim središtem zaključena je predstavljanjem povijesne kamene ploče koja u trajni spomen obilježava posjetu Saskog kralja Friedricha II Augusta obroncima Učke i dolaska u Lovran.

Iako je sunce nemilice pržilo, to nije spriječilo sudionike ovog zanimljivog i korisnog upoznavanja s poviješću Lovrana da krenu obalnom šetnicom prema Iki. Laganom šetnjom do obližnje Ike i natrag sudionici su se dodatno osvjedočili o brojnim graditeljskim ljepotama koje su začele razvoj turizma na ovim prostorima te dali Lovranu zamah u zdravstveno turističku destinaciju na ovom dijelu Kvarnera.

Druženje je zaključeno zajedničkim ručkom u lovranskom restoranu “Kvarner” uz dogovor za naredne aktivnosti.