U OKU KAMERE U Opatiji započeo 14. Susret Dječjih vijeća Hrvatske

Proglašeni su i „Naj-projekti 2018“, a nagrade su osvojila Dječja vijeća iz Pregrade i Pule. Riječ je o natječaju za najbolje projekte koje su osmislila djeca, a koji poboljšavaju život djece u njihovim sredinama.

Opatija – Svečanim otvaranjem u Centru Gervais jučer je započeo 14. Susret Dječjih vijeća Hrvatske.

Sudionike iz Dječjih vijeća Čakovca, Dubrovnika, Jastrebarskog, Karlovca, Koprivnice, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Pregrade, Preloga, Pule, Rovinja, Šibenika, Tuhelja, Varaždina i Velike Gorice pozdravili su gradonačelnik Ivo Dujmić, dječja gradonačelnica Petra Deranja, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske dr. sc. Aida Salihagić Kadić, tajnica DND-a Opatija i zamjenica predsjednice Saveza DND-a Hrvatske Sanja Škorić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač.

U programu su nastupili mališani iz Glazbeno-talijanske igraonice „Girotondo“, Zbor Osnovne škole Viktora Cara Emina Lovran „Lovranske črešnjice“, Mali čakavci iz Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija, Opatijske mažoretkinje i zbor „Cukarini“ Društva „Naša djeca“ Opatija, a voditeljice su bile Antonia Škorić i Pia Ferlin.

Proglašeni su i „Naj-projekti 2018“, a nagrade su osvojila Dječja vijeća iz Pregrade i Pule. Riječ je o natječaju za najbolje projekte koje su osmislila djeca, a koji poboljšavaju život djece u njihovim sredinama. Prijavljeno je 15 projekata iz cijele Hrvatske, a komisija sastavljena od članova 11. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije odlučila je da su Naj-projekti „Veseli tjedan“ Dječjeg gradskog vijeća Pregrade i „Edukativna predstava u formi forum kazališta“ Dječjeg vijeća iz Pule. Nagrade najboljima te priznanja sudionicima uručili su predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske dr. sc. Aida Salihagić Kadić, dječja gradonačelnica Petra Deranja, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević te zamjenica gradonačelnika Vera Aničić.

Ovogodišnji Susret Dječjih vijeća je dio velike europske konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ Eurochild organizacije, koja se paralelno održava u Opatiji, a u sklopu Susreta održat će se edukativne i zabavne radionice za djecu i mentore na temu sudjelovanja djece u donošenju odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini pod nazivom „Participirajmo – uključivanje Dječjih vijeća u procese odlučivanja na EU razinama“. Djeca će donijeti i svoju Deklaraciju, koju će predstaviti sudionicima međunarodne konferencije Eurochilda. 14. susreti Dječjih vijeća Hrvatske održavaju se u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko–goranske županije. Ideja o organizaciji Susreta Dječjih vijeća krenula je iz Opatije 2004. godine na prijedlog male vijećnice Eme Starčić iz II. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Vijećnici DGV-a su podržali Emin prijedlog i dodijelili sredstava iz njihovog Malog proračuna organizaciji Susreta. Na tom prvom susretu sudjelovala su četiri vijeća, da bi danas broj sudionika narastao do dvadesetak. Nakon toga Opatija je bila domaćin i 2008 .godine, a ove joj je godine ta čast pripala po treći put.

 

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net