U OKU KAMERE U OŠ ‘Drago Gervais’ prigodnim programom obilježili pust

Učenici su pripremili prezentacije u kojima su opisali izgled i opremu zvončara, način njihova hoda i zvonjenja te posebnosti svake skupine zvončara.

Brešca – U OŠ „Drago Gervais“ dan Pusta svake se godine posebno obilježava prigodnim aktivnostima.

Ove godine obilježen je provedbom projekta PUST – P(OŠTUJMO) U(VIJEK) S(VOJU) T(RADICIJU). Organizacijom projekta željelo se omogućiti učenicima da kroz predstavljanje različitih skupina zvončara našeg kraja dožive način odijevanja, specifičnosti hoda i držanja pojedine zvončarske skupine.

Puhanje u rog

Učenici su pripremili prezentacije u kojima su opisali izgled i opremu zvončara, način njihova hoda i zvonjenja te posebnosti svake skupine zvončara. Spomenuli su i tko sve sudjeluje u pratnji zvončara te pusnu hranu kojom ljudi dočekaju zvončare i maškare na dan Pusta.

Nakon svake prezentacije, predstavili su se i sami zvončari, učenici naše škole. Školska dvorana odjekivala je od zvona Brgujskih, Mučićevih, Zvonejskih i Lipajskih zvončara koji su prisutnima pokazali kako rade svoje „kolo“.

Maškarana publika glasnim je pljeskom nagradila zvončare. Munski i Žejanski zvončari toga dana od ranog jutra kreću u pobiranje jaja, tako da se nisu mogli predstaviti, ali o njima su učenici čuli kroz prezentacije i video.

Zvončare na njihovim pohodima prati i muzika. U školi u Brešcima ni toga ne nedostaje pa su harmonikaši Ema, Kristian, Luka i Matej napravili malo pravog „maškaranog štimunga“! Odmah se i zaplesalo! Cjelokupno događanje obogatili su zvončarići Ivano i Erik koji su na početku i na kraju pokazali tradicionalno puhanje u rog. Vjerujemo da smo tako otjerali sve zle duhove i dozvali proljeće!

Nakon predstavljanja zvončarskih skupina, druženje je nastavljeno uz zvuke harmonika i maškarani ples, a kako se na dan Pusta jedu tradicionalna jela i slastice, učenici su se uz marendu počastili kroštulama. Toga dana učenici su pokazali da je biti zvončar nešto posebno. Zvončar je nositelj tradicije, a biti zvončar veliki je ponos. Našim malim zvončarima poželjeli smo da i dalje ostanu zvončari i tako čuvaju naše običaje! Živio pust!

 

error: Content is protected !!