[U OKU KAMERE] U Parku Margarita provedena sanitarna rezidba lovora i ostalog raslinja

– Gdje god je moguće, potrebno je prorijediti gusti lovor radi prozračivanja i osunčanosti čime se smanjuje moguća infekcija, poručuju iz Parkova d.o.o.

Opatija – Djelatnici opatijskih Parkova obavljaju sanitarnu rezidbu lovora i ostalog raslinja u Parku Margarita, nakon što su dijagnosticirani razlozi pojačanog sušenja lovora. Stručnjaci zagrebačkog Agronomskog fakulteta ustanovili su da je riječ o patogenim gljivama iz roda Pestalotiopsis. Bolest se manifestira kroz osušene, žute i spaljene listove, a u poprečnom presjeku grane uočavaju se posmeđenja unutar drva.

– Pozivamo građane da ako uoče slične simptome u svojim vrtovima, odrežu sve osušene grane biljaka 20-ak centimetara ispod posmeđenja unutar drva. Nije preporučljivo izvoditi rezidbu po vlažnom, kišnom vremenu jer se tada infekcija lakše širi. Za dezinfekciju se nakon orezivanja preporučuje premazivanje rana sredstvima na bazi bakra – bakrenim oksikloridom, koja se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama. Koriste se preporučene doze otopina zaštitnog sredstva i vode. Gdje god je moguće, potrebno je prorijediti gusti lovor radi prozračivanja i osunčanosti čime se smanjuje moguća infekcija, poručuju iz Parkova d.o.o.