U OKU KAMERE U sklopu projekta RUNE na optičku mrežu u Sloveniji i Hrvatskoj priključeni prvi korisnici

U OKU KAMERE U sklopu projekta RUNE na optičku mrežu u Sloveniji i Hrvatskoj priključeni prvi korisnici

Antonio, prvi korisnik usluga iz Hrvatske s direktorom tvrtke Sašom Ukićem

Mreža izgrađena u okviru projekta RUNE (Rural Network Project) osigurat će brzine prijenosa do 10 gigabita u sekundi, a krajnji korisnik imat će priliku slobodno odabrati pružatelja usluga koji će biti najpovoljniji po cijeni i kvaliteti usluge.

Sežana, Gaberje, Ičići – Netom prije ulaska u Novu godinu, tvrtke RUNE Enia i RUNE Crow, priključili su prve korisnike na ultrabrzu širokopojasnu mrežu koja se gradi u Sloveniji i Hrvatskoj u sklopu projekta RUNE.

Rural Network Project (RUNE), kojeg na području Republike Hrvatske provodi RUNE Crow a u Sloveniji RUNE Enia, pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne svjetlovodne infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije) i Slovenije. RUNE je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na nivou Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem ultra-brze širokopojasne infrastrukture. Također, projekt RUNE prvi je projekt u Europi koji je dobio sredstva za gradnju iz Connecting Europe Broadband Fund (CEBF). Početkom prosinca 2019. projekt RUNE osvojio je nagradu EU Broadband Award kao najbolji projekt u kategoriji… Cube Infrastructure Managers su renomirani, neovisni upravitelji fonda za alternativne investicije (AIFM) sa sjedištem u Luksemburgu te imaju veliko iskustvo u investiranju i upravljaju fondovima. Upravljaju fondovima Cube Infrastructure Fund I i Cube Infrastructure Fund II i usredotočeni su na regulirano ulaganje u Brownfield infrastrukturne investicije te Connecting Europe Broadband Fund (CEBF) namijenjen ulaganju u širokopojasne infrastrukturne projekte.

Projekt pružanja optičke infrastrukture u ruralnim područjima Slovenije i dijelovima Hrvatske a koji se provodi u sklopu projekta RUNE, službeno je započeo u ljeto 2019. a pred kraj iste godine, ove dvije tvrtke priključile su svoje prve korisnike na ultrabrzu širokopojasnu mrežu.

U Sloveniji, prva se razveselila Danica iz Gaberja, sela u općini Ajdovščina. Rekla nam je da je internetska veza slaba te da je po lošem vremenu često bila u potpunom prekidu. Uvjerena je da će s novom vezom sve biti puno bolje.

– Do sada smo imali Internet po bakrenim paricama ali kako nam je ponuđeno brže i sigurnije povezivanje bez opasnosti od udara groma, gotovo svi stanovnici Gaberja odlučili su se za RUNE optičku vezu. Radujem se što će sada sve raditi brzo. Inače, serije ne gledam ali volim pogledati sport. Od sada televizija radi kako treba i utakmice pratim bez zastoja, istaknula je Danica iz Gaberja.

Antonio iz Ičića oduševljen je priključkom i novom optičkom vezom.

– Drago mi je što mogu uživati u HD programima, gledati sadržaj bez zastoja te što svi ukućani imaju jednaku kvalitetu surfanja po internetu. Ono što je meni također bilo važno je da je priključak izveden po postojećoj instalaciji bez dodatnih građevinskih radova a usluga je počela s radom odmah nakon priključenja, rekao je Antonio.

– Zahvaljujemo se ekipi na njihovoj predanosti i uloženoj energiji da do kraja godine omogućimo priključke za prve korisnike. Ova godina je bila fantastična a još uzbudljivija je pred nama, istaknuli su direktori tvrtki RUNE Enia d.o.o. te RUNE Crow d.o.o. Goran Živec i Saša Ukić.

G. Henri Piganeau, vodeći partner u menadžmentu tvrtke Cube Infrastructure Managers i direktor Connecting Europe Broadband Fund (CEBF) investitora u projekt RUNE kaže: „Oduševljeni smo i ponosni što imamo prve uključene korisnike u Sloveniji i Hrvatskoj. Cijenimo veliki trud koji su u to uložili Goran, Saša i njihove ekipe. Drago nam je da CEBF igra ključnu ulogu u daljnjem širenju projekta RUNE. ”

Danica iz Gaberja, sela u općini Ajdovščina

Mogućnost povezivanja na ultra-brzu širokopojasnu optičku mrežu u buduće će razveseliti i ostale brojne stanovnike ruralnih područja, jer se gradnja nastavlja u siječnju kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj. Mreža izgrađena u okviru projekta RUNE (Rural Network Project) osigurat će brzine prijenosa do 10 gigabita u sekundi, a krajnji korisnik imat će priliku slobodno odabrati pružatelja usluga koji će biti najpovoljniji po cijeni i kvaliteti usluge.

Kako bi bolje informirali potencijalne korisnike, prije početka radova organizirat će se niz skupova na razini gradova i općina ali i mjesnih odbora kako bi svi zainteresirani dobili potrebne informacije o projektu. Datumi i mjesta sastanaka bit će objavljeni lokalnim glasilima, ali i na web stranici www.ruralnetwork.eu gdje osim lokacija i termina prezentacija možete doznati sve ostale informacije o projektu. Također, na web stranicama možete provjeriti dostupnost mreže i područja pokrivenosti kao i naručiti priključak.

Iz malog Veprinca od vrha Europe – Nagrada EU za širokopojasnu mrežu 2019. ide na RUNE!

error: Content is protected !!