U OKU KAMERE Učenici osnovne škole ”Drago Gervais“ obilježili Dan sjećanja na holokaust

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se 27. siječnja, jer je toga dana 1945. oslobođen koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj.

Brešca – U OŠ „Drago Gervais“ ovaj je Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti nedavno je obilježen prigodnim programom u kojem su sudjelovali su učenici od 5. do 8. razreda. Programu su nazočili i gosti iz UABA-e Liburnije i Ogranka Matulji: Branko Afrić, Vilim Malnar, Branko Radulović, Romano Grbac i Dijana Perman.

– Za sve prisutne učenici 7. i 8. razreda: Dominika Šporčić, Luka Šustar, Mirna Tomić i Anna Lena Živković pripremili su prezentaciju i predavanje o holokaustu, njegovim žrtvama i logorima. Posebno zanimanje učenika izazvao je gost koji je i sam proživio strahote logora. Riječ je o gospodinu Olegu Mandiću, Opatijcu koji je kao jedanaestogodišnjak s majkom i bakom odveden u zloglasni logor Auschwitz. Nakon što su pogledali dio filma „Godine kobnih iskustava obitelji Mandić s fašizmom i nacizmom“ iz kojega su saznali više o nehumanim i potresnim događajima u samom logoru, prisutni su imali priliku porazgovarati s gospodinom Mandićem i postaviti mu željena pitanja. Kroz program je vodila Leonarda Pilčić (5.r.), a učenike su pripremale mentorice: Nera Malbaša Kovačić, prof. povijesti, Ana Ažić, prof. engleskog i hrvatskog jezika te Mirela Tuhtan, knjižničarka, poručili su iz OŠ „Drago Gervais“.

Svim sudionicima i gostima, a posebno gospodinu Olegu Mandiću, na kraju se zahvalila ravnateljica škole, Dijana Valentin, istaknuvši kako „smo ovdje da u današnje i buduće vrijeme prepoznamo i spriječimo diskriminacije po bilo kojoj osnovi, kao i ideje koje mogu imati tragične posljedice za čovječanstvo.“