U oku kamere: Uspješno okončan projekt “Poletje v Bazovici”

Projekt “Poletje v Bazovici” je organizirala Udruga za razvoj civilnog društva „EU korak“, s ciljem upoznavanja najmlađih sa slovenskim jezikom, kulturom, običajima i tradicijom te djelovanjem slovenske manjine u Hrvatskoj.

Rijeka – Ljetni cjelodnevni sportsko – kreativni tjedan za djecu se odvijao od 24. do 28. srpnja 2017. g. u prostorijama Slovenskog doma „Bazovica“ u Rijeci. U programu je sudjelovalo 13 djece starosti od 5 do 9 godina, pretežno potomci pripadnika slovenske nacionalne manjine u Rijeci i okolici. Peterodnevni ljetni program je bio tematski definiran te su dani bili redom posvećeni međusobnom upoznavanju, sportu, zdravoj hrani, kulturi te glazbi. Program je bio dvojezičan, a djeca su učila kroz crtanje, pisanje, igru i razgovor.

Svako jutro su se djeca budila uz razgibavanje u dvorištu, nakon čega je slijedio doručak i interaktivni rad u skupinama – djeca su crtala, izrađivala plakate na temu sporta, prometa, mora i životinja, izrađivali rekvizite iz poznatog slovenskog filma o dječaku Kekecu te se upoznavali s bojama i likovima na slovenskom jeziku. Također su se naučili predstaviti se u slovenskom i zapjevat „Kekčevo pesem“. U popodnevnim satima su djeca odmorila uz priče i filmove iz slovenske produkcije. Zadnjeg dana programa su djecu iznenadile gospođe iz folklorne skupine Slovenskog doma „Bazovica“ i predstavile narodnu nošnju i tradicionalne slovenske plesove.

Peterodnevni program je bio zaključen uz kratku priredbu za roditelje, bake i djedove, gdje su se gosti mogli posladiti s poznatim slovenskim pecivima, kao što je to orehnjača, te posvjedočiti da su njihova djeca i unuci proveli aktivni, poučni i veseli tjedan u Slovenskom domu „Bazovica“. Djeca su za svoje sudjelovanje nagrađena simboličnim darovima i pohvalnicom.

U izvođenju programa za najmlađe je sudjelovala i mlada volonterka iz okolice Murske Sobote u Sloveniji. Volonterka Tadeja, trenutno nezaposlena učiteljica razredne nastave, izrazila je zadovoljstvo zbog pružene prilike da da svoj stručni doprinos radu s djecom te provede tjedan na riječkoj obali. Istaknula je ulogu volontiranja pri stjecanju novih iskustava i razvoju karijere.

Roditelji su redovno izvještavali kao djeca s veseljem dolaze u Slovenski dom „Bazovica“. Sudionici su se razišli sa željom da se okupimo i sljedeće godine. Roditelji su također iskazali zanimanje za organizaciju cjelogodišnjeg tečaja slovenskega jezika za djecu.

Ljetni program za djecu „Poletje v Bazovici“ su financijski omogućili Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu i Primorsko – goranska županija.

N. C. / PodUčkun.net