U oku kamere: Veliki jubilej slavne bolnice – Thalassotherapia Opatija proslavila 60 godina postojanja

Na jučerašnjoj proslavi u hotelu Royal ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić prisjetio se početaka ustanove, 1957. godine i prvog ravnatelja Čedomila Plavšića kojeg je nazvao vizionarom koji je „iz prve“ pogodio pravu formulu, sjedinjujući struku, znanost i nastavu u poveznici s Medicinskim fakultetom u Rijeci.

Opatija – Thalassotherapia Opatija, zdravstvena ustanova koja se svojom kvalitetom smjestila u sam hrvatski vrh, obilježila je sinoć 60 godina postojanja. Na velikoj svečanosti u hotelu Royal okupile su se stotine uzvanika, brojni bivši i sadašnji djelatnici bolnice, ali i predstavnici društvenog i političkog života Opatije, županije, pa i Hrvatske.

– Ako je „čovjek mjerilo svih stvari“, onda je nama u Thalassotherapiji Opatija educirani kadar mjerilo uspjeha. Danas imamo stručni kadar kojim se ponosimo, jer je u stanju nositi se sa svim izazovima u modernoj kardiologiji, reumatologiji i rehabilitacijskoj medicini, kazao je ravnatelj ustanove Viktor Peršić, zahvalivši se svima od 240 djelatnika koliko ih danas radi u opatijskoj Thalassotherapiji.

Prisjetio se i početaka ustanove, 1957. godine i prvog ravnatelja Čedomila Plavšića kojeg je nazvao vizionarom koji je „iz prve“ pogodio pravu formulu, sjedinjujući struku, znanost i nastavu u poveznici s Medicinskim fakultetom u Rijeci.

Kvalitetu i tradiciju Thalassotherapije pohvalio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, pod čiju „ingerenciju“ spada ova ustanova.

– Prije dvadesetak godina kada se Hrvatska „rješavala“ specijalnih bolnica i prepuštala ih županijama, mi smo znali što treba učiniti – uložiti i stvoriti reprezentativnu bolnicu koja neće živjeti samo od HZZO-a nego i od tržišta, od kojeg danas dolazi preko 50 posto prihoda. Hrvatski turizam je rođen upravo u Opatiji i upravo kao zdravstveni turizam, stoga je u toj turističkoj djelatnosti povezana tradicija, povijest, sadašnjost i budućnost, kazao je Komadina.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende kazao je kako Hrvatska danas od zdravstvenog turizma uprihoduje oko 300 milijuna eura, ali i kako su mogućnosti daleko veće. Prema njegovim riječima, Hrvatska bi od zdravstvenog turizma vrlo brzo mogla doseći prihode od milijardu eura, ali bi za to trebalo osigurati zakonske preduvjete i otvoriti mogućnosti za investicije.

– Nema dvojbe, Opatija i Thalssotherapia spadaju u vrh hrvatske ponude zdravstvenog turizma, kazao je Pende.

Državni tajnik Željko Plazonić istaknuo je kako je prije 60 godina Thalassotherapia osnovana s vizionarskom idejom Čedomila Plavšića, a sve ove godine postavila se kao vrhunska ustanova u rehabilitaciji kardiovaskularnih i plućnih bolesnika. Kazao je kako je danas bolnica na jednom mjestu zaokružila uslugu sa dijagnostikom i liječenjem svih povezanih bolesti te kako očekuje da će i dalje slijediti put uspjeha.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!