U OKU KAMERE Volonteri i djelatnici Crvenog križa pomažu starijima

– GDCK Opatija zahvaljuje svim volonterima, a ovom prigodom i svim građanima Liburnije koji su se u pomaganje uključili i donacijama namirnica i higijenskih potrepština te novčanim prilozima, zaključila je ravnateljica GDCK Đana Pahor.

Opatija – Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, kao i sva društva CK u Hrvatskoj u pandemiji koronavirusa, dio su operativnih jedinica civilne zaštite na području JLS gdje djeluju, pa tako GDCK Opatija sudjeluje u stožerima na području Liburnije. Fokus djelovanja opatijskog Crvenog križa u ovim okolnostima je na brizi za starije i nemoćne sugrađane – svi oni koji su sami bez uže ili šire obitelji, a preporučeno im je da ne izlaze iz kuće kao mjera prevencije, javljaju se za pomoć na dežurni mobitel koji je osposobljen odmah na početku mjera neizlaženja za starije – 091 946 2082. Hrvatski Crveni križ u međuvremenu je uspostavio i jedinstveni besplatni broj za pomoć 0800 1188, pozivom na koji se u nekoliko koraka nazivatelj preusmjerava prema lokalnom društvu i to za potrebe psihosocijalne pomoći te za potrebu dostave namirnica, lijekova i drugih potrepština na kućnu adresu, kao i za pružanje općih informacija.

– Sukladno smjernicama prevencije širenja koronavirusa pomoć starijim sugrađanima nakon telefonskog dogovora odvija se na kućnom pragu, uz razmak od minimalno dva metra između korisnika na vratima stana i djelatnika, odnosno volontera Crvenog križa Opatija. Pružatelji pomoći koji obilaze starije i nemoćne osobe u ime GDCK Opatija imaju obilježja Crvenog križa, iskaznicu i potvrdu Crvenog križa. Obavezno koriste zaštitnu opremu (zaštitnu masku i jednokratne rukavice) kako bi zaštitili i sebe i starije osobe koje su izložene većem riziku. Prema preporukama Hrvatskog Crvenog križa predstavnik CK ne ulazi u stan ili kuću, odmaknut je od vrata, odnosno praga minimalno dva metra te po preporuci razgovara s korisnikom najdulje 5 minuta. Svakom korisniku prethodno se dolazak predstavnika Crvenog križa najavljuje. HCK je izradio listu preporučenih osnovnih životnih namirnica za narudžbu za koju se nadalje preporuča planirati količinu za 10 do 15 narednih dana, kako bi se sve sudionike u pružanju ovog oblika pomoći minimalno izložilo riziku. Uz namirnice dostavljaju se i lijekovi koji se preuzimaju iz ljekarni, istaknula je ravnateljica GDCK mr.sc. Đana Pahor.

U provođenju ovih aktivnosti sudjeluju djelatnici GDCK, voditeljica programa za mlade i koordinatorica volontera je Vanja Moćan te devet zaposlenih gerontodomaćica koje u Crvenom križu djeluju u okviru dva programa „Pomoći u kući“, programa koji djeluje već desetak godina, a financira se iz sredstava JLS i/ili Ministarstva demografije te programa „Zaželi“ koji je financiran u potpunosti sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sve gerontodomaćice i dalje vode  brigu o svim korisnicima ovih dvaju programa uz sve mjere opreza i prevencije koronavirusa koje su propisane. Uz to sudjeluju u pružanju pomoći starijima i nemoćnima, a koji do sad nisu bili obuhvaćeni kroz ova dva programa.

– Od početka epidemije i svih mjera koje propisuje Nacionalni stožer Crvenom križu Opatija odmah su se prijavili i mnogobrojni volonteri – oni koji su i do sada sudjelovali u provedbi aktivnosti Crvenog križa cca njih desetak, uz napomenu da do pojave epidemije koronavirusa značajan udio aktivnih volontera činili su i naši sugrađani starije „zlatne dobi“, a koje sada ne angažiramo jer ih čuvamo i savjetujemo im da ne izlaze iz kuće. Prijavilo se i oko 40 građana kao novih volontera, tzv. „spontani volonteri“ po definiciji HCK, a koji su uključeni u rad na dežuranju na mobitelu, kupovini namirnica te distribuciji namirnica i lijekova do kućnog praga korisnika, objasnila je Pahor te dodala kako je Hrvatski Crveni križ izdao i niz edukativnih letaka koji se dijele građanima, a koji su i na svim relevantnim službenim stranicama.

– GDCK Opatija zahvaljuje svim volonterima, a ovom prigodom i svim građanima Liburnije koji su se u pomaganje uključili i donacijama namirnica i higijenskih potrepština te novčanim prilozima, zaključila je ravnateljica GDCK Đana Pahor.

error: Content is protected !!