U oku kamere: Vrh Učke pod bijelim pokrivačem

Sutra nas očekuje nova fronta, na Učki ponovo snijeg, a detaljniju vremensku prognozu pročitajte u nastavku teksta.

Opatija – Sunce i kiša, ciklone i anticiklone, izmjenjuju nam se ‘kao na tekućoj vrpci’. Jedan dan više od dvadeset celzijevih stupnjeva, prepune terase i hrabri pokušaji kupanja u moru, dok se drugog dana izvlače jakete, a samo oni hrabriji piju kavu na terasama.

No, da puno ne duljimo o svakodnevnim ‘vremenskim’ problemima s kojima se susrećemo, danas je dovoljno bilo pogledat vrh Učke – koji se 16. svibnja – zabijelio, što nije promaklo niti našim čitateljima koji su nam poslali fotografiju snimljenu s Bregi. Prema dostupnim informacijama, Učka se zabijelila, a na 1250 metara oko 3 centimetra snijega, dok u selu Mala Učka pada susnježica.

Kako donosi portal istramet.com, na novu promjenu vremena nećemo trebati dugo čekati jer već sutra stiže još jedna hladna fronta uz zahlađenje, jaku buru i oborine, pogoršanje vremena nastupit će u prvom dijelu dana, a prema relevantnim prognostičkim modelima vjerojatnost za izraženije nevrijeme bit će značajno manja nego kod prošle fronte.

Ne očekuju se naročito obilne oborine, na istoku Istre past će između 20 i 30 mm, u središnjem dijelu oko 20 mm, na zapadu i jugu 5 do 15 mm. Oborine će na Učki iznad 1300 metara započeti kao kiša ili slaba susnježica, ali sa zahlađenjem one će vrlo brzo prijeći u snijeg. Vrlo je izgledno da će se snježna granica pri jačim oborinama nakratko spustiti i ispod 1000 metara nadmorske visine, a na najvišem dijelu očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača. Zapuhat će umjerena i jaka, prolazno na udare i olujna bura. Oborine će u poslijepodnevnim satima prestati, a slabljenje bure očekuje se u noći na četvrtak koji će proteći u znaku sunčanog i toplijeg vremena.

Sve do nedjelje zadržat će se stabilno vrijeme, a tada se zbog prodora veće količine vlažnog zraka očekuje pogoršanje vremena uz kišu i južne vjetrove. Izvor: Istramet.com

Satelitska snimka... izvor Istramet.com

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!