U OKU KAMERE Započelo postavljanje informativnih ploča – Nastavljen projekt ‘Opatijska kolajnica’

Zbog svoje kulturno-povijesne i edukativne vrijednosti svaki se perivoj može smatrati svojevrsnim biserom grada, povezan s ostalima u jedinstvenu ogrlicu, domaćim govorom rečeno – kolajnicu.

Opatija – Promocija knjige „Opatijska kolajnica – vodič opatijskim gradskim perivojima“ autorice Koraljke Vahtar Jurković održano je nedavno ispred UP Juraj Šporer, čime je ‘otvoren projekt’ koji sadrži od postavljanje informativnih ploča u opatijske perivoje, izradu internetske stranice Opatijske kolajnice te obilazak parkova koji će biti u ponudi tura opatijskih turističkih vođenja. Nakon predstavljanja knjige, ali i cjelokupnog projekta počelo se s postavljanjem informativnih ploča u opatijske parkove.

Naime, zbog svoje kulturno-povijesne i edukativne vrijednosti svaki se perivoj može smatrati svojevrsnim biserom grada, povezan s ostalima u jedinstvenu ogrlicu, domaćim govorom rečeno – kolajnicu. Opatijsku kolajnicu čini 10 gradskih javnih perivoja: 1. perivoj Angiolina, 2. perivoj sv. Jakova, 3. perivoj Slatina, 4. perivoj Esperia, 5. Amerikanski vrtovi, 6. perivoj Margarita, 7. perivoj Imperial, 8. perivoj u Ulici Vladimira Nazora, 9. perivoj Drage Gervaisa i 10. perivoj Bulgaria.

– Svakome je perivoju pridružen lajtmotiv s namjerom da zainteresira i privuče posjetitelja. Lajtmotivi su osmišljeni tako da čine cjelinu koja će na upečatljiv način predstaviti Opatiju kao turističko odredište – njezinu povijest, sadašnjost i budućnost. Istodobno se željelo da odabrani pojmovi budu ljudima razumljivi i bliski kako bi s njima mogli povezati slike i vlastite osjećaje koje doživljavaju u susretu s Opatijom. Za početnu točku u obilasku opatijskih gradskih perivoja određen je najstariji perivoj Angiolina. On je ishodište, onaj od kojega je sve počelo. Ostali su perivoji radi lakšeg snalaženja u prostoru obilježeni u smjeru kazaljke na satu. Opatijska kolajnica novi je turistički proizvod i tematski put koji nije nužno vezan uz glavnu turističku sezonu. Dapače, obilazak opatijskih gradskih perivoja preporučljiv je i poželjan u predsezoni i posezoni, čak i zimi kada počinje sezona kamelija, što daje dodatnu vrijednost cijelome projektu, istaknuto je prilikom nedavnog predstavljanja projekta.

error: Content is protected !!