U OKU KAMERE Započeo Pan Care Meeting koji skrbi o djeci izliječenoj od malignih bolesti i kasnih nuspojava

Profesorica Jelena Roganović, dugogodišnja članica Odbora PanCarea i domaćin ovog skupa, izjavila je da su rezultati izlječenja djece oboljele od malignih bolesti sve bolji; 80 % njih pobijedi malignu bolest, ali zbog agresivne citostatske terapije bilježimo rastuću učestalost kasnih posljedica liječenja, kao što negativni učinci na sve organe, a često dolazi do oštećenja reproduktivnih ili kognitivnih funkcija.

Opatija Održavanje 23. proljetnog sastanka mreže Pan Care (23rd PanCare Spring Meeting), na kojem sudjeluje više od 150 eminentnih svjetskih stručnjaka, a u uz njih djeluju djeca izliječena od zloćudnih bolesti i članovi njihovih obitelji započelo je jučer u Opatiji.

prof. dr. sc. Jelena Roganović

PanCare jest multidisciplinarna paneuropska mreža profesionalaca, osoba liječenih u djetinjstvu od neoplazme i njihovih obitelji, čiji je cilj smanjiti učestalost, težinu i negativne učinke kasnih nuspojava liječenja djece i adolescenata s malignim bolestima.

Na sastanku koji se održava od 23. do 26. travnja predviđen je niz stručnih predavanja, izlaganja, radionica i razmjena iskustava, uz primjere dobre prakse i preporuke kako što uspješnije skrbiti o djeci izliječenoj od malignih bolesti s obzirom na to da preživjeli u usporedbi s populacijom iste dobi imaju osam puta veći rizik od teških kroničnih zdravstvenih problema.

Procjenjuje se da danas u Europi živi između 300.000 i 500.000 osoba koje su u djetinjstvu liječene zbog maligne bolesti. Epidemiološka ispitivanja potvrđuju da 60 % preživjelih ima najmanje jedan kronični zdravstveni problem, a 30 % ozbiljne dugotrajne posljedice.

Važan zadatak mreže PanCare jest suradnja s Europskom unijom radi podizanja svijesti o problemima osoba koje su preživjele pedijatrijsku neoplazmu.

PanCare redovito održava sastanke dvaput godišnje, a od 2015. godine sastanci su održani u Dublinu, Beču, Lisabonu, Lundu, Lübecku i Pragu. Domaćin je prof. dr. sc. Jelena Roganović, pročelnica Zavoda za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, uz potporu KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Aktivan rad prof. Roganović ističe se njezinim izborom u dva povjerenstva – PanCare Advocacy, Awareness and Visibility Committee i PanCare Membership Committee te odabirom domaćina za ovaj sastanak, koji se prvi put odvija u Hrvatskoj.

Profesorica Jelena Roganović, dugogodišnja članica Odbora PanCarea i domaćin ovog skupa, izjavila je da su rezultati izlječenja djece oboljele od malignih bolesti sve bolji; 80 % njih pobijedi malignu bolest, ali zbog agresivne citostatske terapije bilježimo rastuću učestalost kasnih posljedica liječenja, kao što negativni učinci na sve organe, a često dolazi do oštećenja reproduktivnih ili kognitivnih funkcija. U razvijenim europskim državama taj je problem prepoznat još prije 15 godina i razrađene su smjernice za zdravstveno praćenje preživjelih kako bi se smanjio rizik kasnih oboljenja. Hrvatska u tome zaostaje, odnosno u nas nema sustavnog praćenja preživjelih od malignih bolesti, dok je u ostalim europskim državama ono inkorporirano u nacionalne zdravstvene programe. Izabravši Hrvatsku kao mjesto održavanja 23. Pan Carea željelo se potaknuti njezino opredjeljenje za ovaj vid zdravstvene skrbi za osobe izliječene od malignih bolesti, zaključila je profesorica Roganović.

Na sastanku u Opatiji, uz brojne uvažene stručnjake, nazočila je i predsjednica Pan Carea dr. Helena van der Pal. Tijekom predavanja bit će iznesena najnovija saznanja i rezultati iz područja istraživanja zdravstvenog stanja preživjelih. Skupu u Opatiji prisustvuje i velik broj izliječene djece, danas mahom uspješnih mladih ljudi koji se nose s posljedicama izlječenja. Ujedno s članovima svojih obitelji djeluju kao dugogodišnji aktivni volonteri, pomažući oboljelima da se lakše nose sa terapijama i procesom izlječenja te kasnih posljedica izlječenja.

U sklopu ovogodišnjeg sastanka organizirana su i dva humanitarna sportska događanja, humanitarna utrka Fun Run te vježbanje joge. Utrka će se održati 25. travnja na opatijskom Lungomaru od 7,30 do 8,30 sati. Šetači, trkači i volonteri svojim sudjelovanjem odat će počast preživjelima od raka u djetinjstvu te podići svijest o smanjenju kasnijih učinaka liječenja malignih oboljenja u djetinjstvu.

error: Content is protected !!