U OKU KAMERE Završeni radovi na energetskoj obnovi općinske zgrade @ Matulji

Svi izvršeni radovi rezultirat će smanjenjem godišnje potrebne toplinske energije za grijanje i hlađenje za oko 68%, a općinska zgrada će dobiti oznaku A energetskog razreda.

Matulji – Završeni su radovi na energetskoj obnovi zgrade Općine Matulji u sklopu projekta “Energetske obnove zgrade Općine Matulji, ukupne vrijednosti 3.123.746,00 kn.

Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 825.377,43 kn, što je osigurano uspješnom aplikacijom na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” pod referentnim brojem: KK.04.2.1.04. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije također sufinancira provedbu projekta s iznosom od 1.042.349,79 kn.

Radovi su trajali ukupno tri mjeseca, a da bi se unaprijedila energetska učinkovitost općinske zgrade postavljen je novi ETICS toplinsko-fasadni sustav na svim vanjskim zidovima, saniran je i dodatno toplinski izoliran krov, izvršena je zamjena dijela dotrajale stolarije s novom PVC stolarijom te je izvršena ugradnja suvremene dizalice topline koja spada u visokoučinkoviti sustav za grijanje i hlađenje. Svi izvršeni radovi će sukladno elaboratu racionalne uporabe energije i toplinske zaštite rezultirati smanjenjem godišnje potrebne toplinske energije za grijanje i hlađenje za oko 68%, a općinska zgrada će dobiti oznaku A energetskog razreda.

Načelnik Općine Matulji, Mario Ćiković ističe da je energetska obnova općinske zgrade uspješno realizirana tijekom zimskim mjeseci tako da će se režijski troškovi uvelike smanjiti već s početkom tekuće godine, a svi zaposlenici koji rade u općinskoj zgradi imat će kvalitetnije uvjete za svoj rad.

– Općina Matulji ima odličan uspjeh s prijavama na Europske fondove, kao i kod resornih Ministarstva, tako da uz pomoć bespovratnih sredstava kontinuirano ulažemo u energetsku obnovu javnih objekata na području naše općine, istaknuo je Ćiković.

Voditeljica projekta, Astra Gašparini istaknula je da se završetak cjelokupnog projekta energetske obnove općinske zgrade očekuje početkom veljače kada će se organizirati završna konferencija za medije uz nazočnost svih dionika u projektu.

error: Content is protected !!