U oku kamere: Zbogom parkiranim automobilima – Ulica Pave Tomašića ‘vraćena’ pješacima @ Opatija

U rješavanju situacije koja je izazvala žustre komentare na društvenim mrežama uskladili su se političari iz obje vladajuće opcije – predsjednik Vijeća Robert Kurelić uime parlamentarne većine te zamjenica gradonačelnika Vera Aničić uime izvršne vlasti.

Opatija – Pritisak medija i građana na društvenim mrežama urodio je plodom – Ulica Pava Tomašića, ondnosno njen „popločani“ krak koji vodi do ulaza u Park Angiolinu „vraćen“ je pješacima. Naime, pedesetak metara ulice što prolazi sa stražnje strane hotela Zelengaj i iznad gornjeg ulaza u Kristalnu dvoranu hotela Kvarner već nekoliko godina služi kao „priručno parkiralište“, a praksa parkiranja na tom prostoru bila je dozvoljena nakon što je krenula izgradnja Kulturno-turističkog centra zbog kojeg su „izgubljena“ tri parkirališta u centru grada.

Međutim, s vremenom su automobili u potpunosti preuzeli taj, u načelu, pješački prolaz koji je pješacima postao praktički neprohodan, a situacija je kulminirala tijekom nedavnih božićnih blagdana kada je zatvoren prolaz lungomarem ispod hotela Kvarner. Šetači su usmjeravani na obilazak upravo Ulicom Pava Tomašića kojom je bilo vrlo teško proći zbog nagomilanih automobila, a za osobe s invaliditetom ili roditelje s djecom u kolicima i – potpuno nemoguće.

Dodatan problem bila je, čini se, potpuna nekooperativnost Liburnia Riviera Hotela, za čije se potrebe najviše i koristila Ulica Pava Tomašića, a čije rukovodstvo nije dozvolilo da se obilazak zatvorenog dijela šetnice osigura preko terase hotela Kvarner. Upravo suprotno, tijekom božićnih blagdana angažirali su zaštitarsku službu kako bi spriječili svaki pokušaj prelaska terase, a nakon Nove godine prolaz su „zabarikadirali“ vazama sa cvijećem i inventarom terase, stvarajući prilično neatraktivnu sliku pred hotelom koji bi trebao biti perjanica opatijskog turizma.

Nakon toga, aktivirali su se politički lideri s obje strane opatijskog „spektra“, pa je dogovorom predsjednika Gradskog vijeća Roberta Kurelića i zamjenice gradonačelnika Vere Aničić „slijepi“ krak Ulice Pave Tomašića zatvoren za automobile i u potpunosti prepušten pješacima.

– Nakon mog razgovora sa zamjenicom Verom Aničić gradske službe su se pokrenule i promijenile lokot na ulazu u ulicu između Kvarnera i Zelengaja. Danas tamo više nema parkiranih automobila te invalidi i dječja kolica konačno mogu prolaziti takozvanom “obilaznicom”. Pohvale zamjenici na promptnoj reakciji, komentirao je Kurelić.

Davor Žic / PodUčkun.net