U oku kamere: Žica koja je podijelila Kastav – Predstavljena izložba Granice

Izložba Granice bavi se podjelom Kastavštine između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije po završetku Prvog svjetskog rata i raspada Austro-ugarske monarhije. Na izložbi su prikazani povijesni zemljovidi i fotografije vezani uz ovu temu.

Kastav – U sklopu obilježavanje oslobođenja Kastva u Muzejskoj zbirci Kastavštine nedavno je postavljena izložba Granice. Na otvorenju izložbe, posjetiteljima su se obratili Ivica Rubeša, predsjednik kastavskog UABA, Marko Badurina, autor izložbe, Tea Perinčić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te Dean Jurčić, zamjenik gradonačelnika Kastva.

Izložba Granice bavi se podjelom Kastavštine između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije po završetku Prvog svjetskog rata i raspada Austro-ugarske monarhije. Na izložbi su prikazani povijesni zemljovidi i fotografije vezani uz ovu temu. Po završetku Prvog svjetskog rata Kraljevina Italija započela je okupaciju Hrvatskog primorja i Liburnije, a postavljena granica ozakonjena je Rapalskim i Rimskim ugovorom.

Život Kastavaca bio je podijeljen žicom, a neka mjesta koja su povijesno pripadala Kastavštini bila su izgubljena. Do kraja Drugog svjetskog rata i oslobođenja Kastva i Kastavštine 3. svibnja 1945. godine sudbina Kastavaca bila je živjeti uz žicu, te s jedne ili druge strane žice.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!