U OKU KAMERE Zlatnim kunama HGK-Županijska komora Rijeka nagradila najbolje gospodarstvenike u protekloj godini

S našeg područja Zlatnom kunom nagrađen je MONTELEKTRO d.o.o. iz Kastva, dok su PLATZA d.o.o. iz Ičića, PETER PAN d.o.o. iz Matulja, RUNE CROW d.o.o. s Veprinca i VILA KAPETANOVIĆ d.o.o. dobili priznanja i nagrade.

Rijeka – Već tradicionalno, šestu godinu za redom, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka, u prepunoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci dodijelila je prestižnu plaketu „Zlatna kuna“ najboljim gospodarstvenicima za poslovne rezultate u protekloj godini. Također su dodijeljene i posebne nagrade i priznanja na temelju uspješnog poslovanja tvrtki te priznanja trgovačkim društvima koje ove godine slave jubilarnu godišnjicu poslovanja.

Prije početka dodjele nagrada, prisutnima su se uvodno obratio predsjednik HGK Županijske komore Rijeka. prof.emer.dr.sc. Vidoje Vujić. U ime Gospodarskog vijeća Županijske komore pozdravio je sve prisutne, dobitnike nagrada, generalne i počasne konzule, državne dužnosnike i zastupnike u Hrvatskom saboru, predstavnike lokalnih samouprava- gradonačelnike i načelnike općina te predsjednike gradskih i općinskih vijeća, predstavnike Sveučilišta u Rijeci i predstavnike velikih naših lokalnih međuregionalnih i nacionalnih tvrtki.

Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka i ove godine suorganizatori su ovog svečanog okupljanja, s ciljem pružanja podrške gospodarstvenicima s područja Primorsko-goranske županije u kontinuiranom ostvarivanju poslovne uspješnosti.

Prof.emer.dr.sc. Vidoje Vujić naglasio je kako su na području Primorsko – goranske županije tijekom 2018. godine poduzetnici povećali zaposlenost za 3.254 novih radnika, prihode za skoro tri milijarde kuna i izvoz za 9% ili 683 milijuna kuna. Županijski poduzetnici 2018. godine ostvarili su dobit od 1,2 milijarde kuna. Ostvaren je trgovinski suficit od 3,7 milijardi kuna, a u nove investicije uloženo je 1,3 milijardi kuna. Prema pokazateljima, gospodarstvo PGŽ rangiralo se kao četvrto po snazi u Hrvatskoj. Po ostvarenom vanjskotrgovinskom saldu treća smo hrvatska županija.

U odnosu na gospodarstva članica EU, hrvatsko je slabo pozicionirano. Po svim važnijim parametrima gospodarske uspješnosti u EU približavamo se začeljima tablica, što svakako zahtijeva ozbiljnije stručne analize uzroka. U državnim i komunalnim službama stalno raste administracija i proračunski izdaci za njeno održavanje. Omjer zaposlenih u realnom sektoru i državnoj administraciji iznosi 60:40% jasnije rečeno od 1000 zaposlenih njih 400 radi državne administrativne poslove. To je na duži rok neodrživo.

Skupu su se obratili i savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić, generalna direktorica Gospodarske i industrijske komore Bjelorusije – Komora Gomel, Marina Filonova, gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel i župan PGŽ Zlatko Komadina.

Potom su dodijeljena priznanja tvrtkama koje u ovoj godini obilježavaju značajnu obljetnicu osnutka, zatim posebne nagrade i priznanja HGK ŽK Rijeka i na kraju plakete Zlatna kuna za najbolje veliko, srednje i malo trgovačko društvo u 2018. godini.

Ove godine dodijeljeno je 714 priznanja, od kojih njih 18 slave između 40 i 120 godina poslovanja.

NAGRAĐENI:
Nagrada Zlatna kuna dodijeljena je slijedećim tvrtkama:

• U kategoriji velika trgovačka društva: TRGOVINA KRK d.d. Malinska
nagradu je preuzeo Dubravko Fanuko, predsjednik Uprave
• U kategoriji srednja trgovačka društva MONTELEKTRO d.o.o. Kastav
nagradu je preuzeo Ferucio Muzica, predsjednik Uprave
• U kategoriji mala trgovačka društva: BRODOPLAN d.o.o. Rijeka
nagradu je preuzeo Mladen Merlak, direktor

Ostala priznanja i nagrade:

1. Internacionalizacija poslovanja i značajni rezultati u izvozu
FORMATOR d.o.o. Kukuljanovo
2. Najveći investitor
JADRANKA HOTELI d.o.o. Mali Lošinj
3. Doprinos razvoju otoka
IMPERIAL RIVIERA d.d. Rab
4. Povlačenje EU sredstava
VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka
5. Start up
PLATZA d.o.o. Ičići
6. Doprinos razvoju nautičkog turizma
NAUTICA MARE d.o.o. Novi Vinodolski, MARINA NOVI
7. Doprinos razvoju turističke ponude
PETER PAN d.o.o. Matulji
8. Energetska učinkovitost u proizvodnji
VARGON d.o.o. Kukuljanovo
9. Komercijalizacija inovacije
MARINA CLOUD d.o.o. Punat
10. Produkt i brend dizajn
ZAMBELLI DESIGN d.o.o. Rijeka
11. Doprinos izgradnji širokopojasne infrastrukture
RUNE CROW d.o.o. Veprinac
12. Doprinos razvoju turističke destinacije
VILA KAPETANOVIĆ d.o.o.

Također, dodijeljene su dvije nagrade zaslužnim pojedincima:
• Uvođenje novih studija i inoviranje znanja poduzetnika
GORDANA NIKOLIĆ, Visoka poslovna škola PAR
• Životno djelo
SOFIJA ŠMITRAN, IND EKO d.o.o., Rijeka

error: Content is protected !!