U oku kamere: Zvončić u Plominu okupilo ljubitelje povijesti i prirode

Prelijepi, zvonoliki cvjetovi zvončića (Campanula istriaca), istarsko – kvarnerskog endema u ovo se doba godine u „slapovima“ spuštaju po plominskim bedemima i pročeljima, a svu će svoju raskoš pokazivati do sredine lipnja.

Plomin – Protekle nedjelje živopisni Plomin srdačno je dočekao goste manifestacije ”Zvončić zove u Plomin“ koja već 12. godinu za redom ukazuje na potrebu očuvanja ove ugrožene biljne vrste.

– Prelijepi, zvonoliki cvjetovi zvončića (Campanula istriaca), istarsko – kvarnerskog endema u ovo se doba godine u „slapovima“ spuštaju po plominskim bedemima i pročeljima, a svu će svoju raskoš pokazivati do sredine lipnja. Uvod u događanje bio je jutarnji pohod na Plominsku goru u trajanju od 9 do 13 sati. Grupa od 35 izletnika u dobi od 6 sve do 73 godine, okupila se ispred restorana Dorina u Plominu i krenula na planinarski pohod predvođena iskusnim članom labinskog Planinarskog društva Skitaci- Kristijanom Ružićem. Pogled sa strme litice Plominske gore na Plomin, Voziliće, Plomin Luku i zaljev, a u daljini na kvarnerske otoke Cres i Lošinj, ostavljao je bez daha sve izletnike među kojima je bilo i gostiju iz Njemačke koji nisu krili svoje oduševljenje, poručili su organizatori iz TZO Kršan.

U povratku sve zainteresirane sudionike dočekao je povjesničar umjetnosti Vedran Kos koji je prisutne upoznao s bogatom poviješću Plomina, te ih proveo ulicama starog grada i naglasio značaj najvrjednijeg spomenika kulture, Crkve Sv. Jurja i prvih glagoljskih natpisa na Jadranu, starijih i od Baščanske ploče. Umjetnik Karcsi Zaharias otvorio je vrata svoje izložbe drvenih skulptura.

– Nakon razgledavanja, Bruno Fadel, vrsni poznavatelj samoniklog bilja i zaljubljenik u prirodu, te idejni začetnik manifestacije ispred antičke galerije otkrio je tajne zvončića kojih u svijetu ima oko šest stotina vrsta. Uvod u glavni događaj „Zvončić zove u Plomin“ bilo je protekli tjedan su učenici dviju područnih škola – one iz Vineža i Vozilića stigli u Plomin i u sklopu terenske nastave bolje upoznali i crtali ovu zaštićenu biljnu vrstu, ali upoznavali i sve znamenitosti naselja. Domaćin je i njima bio Bruno Fadel. Plomin su posjetili i učenici 5. I 6. razreda OŠ iz Čepića, rezimirali su iz Turističke zajednice Općine Kršan koji su i organizirali cjelokupnu manifestaciju.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net