U organizaciji udruge Žmergo održan međunarodni skup ‘Održive bio-regije u budućnosti’

zmergo_skup_terrafest_2016_rijeka (3)_01

Sudionici su se složili da je za promjene potrebna akcija, stoga je u sklopu Terrafest-a u Rijeci započet aktivistički eko marš prema Bakru, koji će se u slijedećim danima nastaviti prema Fužinama i konačnom odredištu – Karlovcu.

Opatija / Rijeka – U sklopu manifestacije Terrafest, Udruga Žmergo početkom tjedna organizirala je međunarodni skup ~SUSTAINABLE BIOREGIONS in the FUTURE~ („Održive bio-regije u budućnosti“) u prostorijama Ri Hub-a u Rijeci. Partneri iz Italije, Slovenije i Hrvatske razgovarali su o temama vezanim uz permakulturu, klimatske promjene, održivost, bioregionalnost i energiju.

Miroslav Čvangić je predstavio funkcioniranje tradicijskog naselja MA-La nadomak Karlovca. Obitelj Čvangić je prije samo tri godine pokrenula samoodrživo imanje u Brodarcima, koje proizvodi čak 90% hrane za potrebe pripreme obroka za posjetitelje. Posjetitelji također mogu biti smješteni u tradicijskim kućama te se upoznati s radom na tkalačkim strojevima izrađujući i narodne nošnje, kao i boraviti u prirodi i baviti se nekim oblikom sporta.

zmergo_skup_terrafest_2016_rijeka (1)_01

Piero Gigante, okolišni aktivnist, edukator u permakulturi i koordinator mreže bio-regija CESnet-a predstavio je važnost lokalnog upravljanja prirodnim resursima kao strateškog odabira. Briga za okoliš jedino je moguća ukoliko lokalno stanovništvo brine o svojim resursima, jer eksploatacija resursa od strane nekog konzorcija to zasigurno neće učiniti, rekao je Piero Gigante.

Daniele della Toffola, docent sa sveučilišta u Trstu i Udinama, predstavio je rad plamenika (pyrolitic burner) koji koristi pelete. Taj izuzetan plamenik, tehnikom koju je Daniele predstavio, umjesto pepela u konačnici omogućava proizvodnju ugljena, koji se može koristiti u zdravstvene svrhe, ali i kao dodatak zemlji čime dolazi do njene obnove – stvara se zemlja kvalitete Amazonskoj zemlji Terra Preta, a pritom ne utječe na emisiju CO2. Čak 70% ljudi za pripremu hrane koristi kuhanje na otvorenoj vatri zbog čega 2 milijuna ljudi, uglavnom djece, oboljeva i umire, dok ovaj plamenik vraća prirodi što joj i uzima, rekao je Daniele della Toffola.

Devi Shaily, Indijska Ayurvedska iscjeliteljka i permakulturist predstavila je pojam siromaštva povezanog s vrijednostima i svijesti pojedinca. Bez osvješćivanja ne možemo očekivati brigu za prirodu, okoliš ili društvo. Siromaštvo nije vezano samo uz financije, već se tu misli i na siromaštvo u razmišljanju, donošenju odluka, te unutarnjeg vrednovanja, rekla je Devi. Sudionici su se složili da je za promjene potrebna akcija, stoga je u sklopu Terrafest-a u Rijeci započet aktivistički eko marš prema Bakru, koji će se u slijedećim danima nastaviti prema Fužinama i konačnom odredištu – Karlovcu.

Razmjena ideja, iskustava i znanja, u svrhu očuvanje kulture i okoliša, doprinos je nastojanjima Rijeke, kao Europske prijestolnice kulture 2020., da prigrli i naglasi multikulturalnost grada i regije koja je utjecala na obojenost luke različitosti.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!