U petak počinje 3. Festival keramike ‘Matuljska kolajnica’

U petak počinje 3. Festival keramike ‘Matuljska kolajnica’

Arhiva

Ovogodišnji Festival keramike, treći po redu, objedinit će nekoliko načina paljenja keramike na otvorenom – paljenje keramike u plinskim pećima za raku, gradnja peći za pit firing.

Matulji – Prigodnim otvorenjem koje je na rasporedu sutra, 6. rujna, u 9 sati ispred Općine Matulji započinje 3. Festival keramike „Matuljska kolajnica“.

Jutarnji program uz smještaj na štandove i postavljanje raku peći za individualna paljenja te gradnju peći za pit firing donosi i radionicu pit firinga s majstorom Mehmetijem (radionica se posebno naplaćuje 300 kn). U 14:30 sati u holu Općine Matulji zakazano je otvorenje izložbe udruge Creanda Senigalia i sekcije keramičara „Romolo Venucci“ Zajednice Talijana Rijeka. U 19:15 sati na rasporedu je polazak za Rijeku na otvorenje triju izložbi koje će se održati u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci (Izložba “GRAND TOUR ” povijesne talijanske keramike; izložba keramike iz fundusa Muzeja te izložba suvremene keramike riječkih i faentinskih umjetnika).

Subota donosi demonstracije raznih tehnika uz paljenja u raku pećima, dok će nedjelju obilježiti završna obrada predmeta namijenjenih izložbi uz predaju do 14 sati, nakon čega slijedi žiriranje članova udruge Interinova, a proglašenje dobitnika III. festivala keramike „Matuljska kolajnica“ na rasporedu je u 17:30 sati.

– Ovogodišnji Festival keramike, treći po redu, objedinit će nekoliko načina paljenja keramike na otvorenom – paljenje keramike u plinskim pećima za raku, gradnja peći za pit firing. Keramičarima sudionicima omogućeno je da izaberu onu tehniku završne obrade koja im je prikladna za konačan izgled njihovog rada. Na Festivalu se radi uz majstora Roberta Aiudia i keramičara Čazima Mehmetija, koji će voditi i radionicu pit firing-a. Keramičari sudionici Festivala trebaju donijeti rad koji žele izložiti na završnoj žiriranoj izložbi, izrađen od gline za raku, i paljen u biskvitu. Dozvoljeno je paljenje do tri rada u istoj ili različitim tehnikama. Za izlaganje daje se samo jedan rad. Potrebno je da donesu svoje kistove, zaštitnu opremu (kliješta i rukavice), te ukoliko koriste neke druge glazure od ponuđenih da i to ponesu sa sobom, najavili su organizatori iz udruge Interinova te napomenuli da se uplata donacije udruzi od 100 kuna po osobi vrši na žiro račun HR2224020061100575212 ili direktno po dolasku na blagajni Udruge.

error: Content is protected !!