U PGŽ-u dominantan britanski soj

„Udio britanskog soja virusa je dominantan. On je prisutan u gotovo 80 do 90% slučajeva. Taj soj virusa je gotovo u potpunosti preuzeto primat.“

Rijeka – Naglašavamo i svjesni smo toga da je svako zatvaranje bolni rez. Svjesni smo da se to mora raditi u odgovarajućem trenutku. Iz centralnog dijela Županije iz kojeg se virus najviše širio, virus se počeo širiti u urbanim dijelovima otoka. Ovakve mjere su bile nužne, izjavio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović za N1 televiziju, vezano uz lošu epidemiološku situaciju u Primorsko-goranskoj županiji u kojoj je transmisija trenutačno vrlo visoka.

– U Primorsko-goranskoj županiji nismo napravili drastičan lockdown. Tražili smo jedan umjeren pristup. Ovo su jedne oštre mjere i ugostitelji su prvi koji su na udaru. Navečer popušta koncentracija, mladi popiju i opuste se. – Ova zadnja dva tjedna se taj udio zaraženih ipak nešto smanjio. Udio ljudi koji leže u bolnicama ipak se stidljivo smanjuje, pojasnio je Mićović.

– Opuštanje je nastupilo sredinom veljače i pomalo se taj kotač počeo okretati u neželjenom smjeru. Širio se virus velikom brzinom. Udio britanskog soja virusa je dominantan. On je prisutan u gotovo 80 do 90% slučajeva. Taj soj virusa je gotovo u potpunosti preuzeto primat, naglasio je Mićović.

Primorsko-goranska županija ima i vrlo velik broj testiranih osoba, što je, kaže Mićović, izuzetno važno gledati. – Kad imate ovakvu epidemiju, broj testiranih je osnovni je alat koji može locirati gdje su žarišta. Sigurno kad više testirate, otkrivate veći broj oboljelih, kaže Mićović za N1.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojim je službenim stranicama objavila podatke o stanju u europskim regijama, prema sedmodnevnoj incidenciji, prema čemu je Primorsko-goranska županija među najgorima u Europi. Jedina regija gora od naše Županije je Hercegovačko-neretvanska županija u BiH.

error: Content is protected !!