U potrazi za ''liburnijskim Obamom''

barackOpatija, Matulji, Kastav, Mošćenička Draga, Lovran – Popularna nova bolest, koja se proširila među domaćim predsjedničkim kandidatima, a prelazi pomalo i na ostale političare, neka je vrsta Touretteova sindroma koja ih tjera da iz sebe izbacuju tvrdnje poput: ”ja sam hrvatski Obama”. Stvar je trenda, čini se, nazvati sebe imenom novopečenog Nobelovca, i dati na taj način svojemu političkom postojanju dubinu koje ono, samo po sebi, ne posjeduje. Taj je verbalni ‘spazam’ zahvatio i Vidošćevića, i Bandića, i Primorca, i Keruma…
txt13
No, kad se već čitava domaća javnost dala u potragu za našim ”preplanulim spasiteljem”, valja se upitati – postoji li i na Liburniji kakva ”obamolika” politička pojava? Da bismo mogli na to pitanje dati ikakav odgovor, valja prvo razmotriti ”što” je to Obama. Kakve to odlike i karakteristike ima čovjek koji je stotinama milijuna ljudi diljem Amerike i svijeta udahnuo nadu?
U svakom slučaju, Barracka Obamu možemo promatrati na nekoliko razina – njegovo političko djelovanje, njegovi afrički korijeni, njegova snažna pojava, njegovi inspirativni govori… Krenimo ipak od najvažnije činjenice – Obama će u povijest ući kao prvi afroamerički američki predsjednik (igra riječi je sasvim slučajna). Crnačka populacija u Americi je u manjini, dakle, za taj je uspjeh Obama morao pridobiti i većinu glasova bijelaca i prevazići rasni jaz koji (u sve manjoj mjeri) američko društvo dijeli već stoljećima. Dakle, prva bitna karakteristika Obame jest da je on ”pomiritelj”. Jednako kao što je, svojom pobjedom na izborima, pomirio američko društvo, Obama je pomirio i različite aspekte svoje osobnosti – američki identitet i afričke korijene – shodno tome, druga njegova bitna karakteristika jest kozmopolitizam.
txt22
Treća je činjenica da je, u svemu što je postigao (barem pod lupom javnosti), Obama nosio epitet ”autsajdera” – od pobjede na demokratskim predizborima, preko osvajanja Nobelove nagrade do borbe za reformu američkog zdravstvenog sustava. Obamina vjerojatno najvažnija karakteristika jest – inspirativnost. Ne samo da je Obama dobar govornik, nego posjeduje i onu neobjašnjivu crtu ličnosti koja mu omogućuje da mase uvjeri u svoju poruku. A to nas dovodi i do posljednje važne karakteristike njegova političkog djelovanja – poruke. Obama jednostavno, čak i samim svojim postojanjem, prenosi poruku nade i uvjerenja u mogućnost promjene društva u neki pravedniji, smisleniji, moralniji oblik…
Postoji li takav tip na Liburniji? Kratak odgovor – ne. Svim našim političarima nedostaje barem jedna od nabrojanih karakteristika, većini nedostaju sve. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić sasvim sigurno nije novi Obama – on bi, uz uvjet ostvarenja svih najavljenih projekata u recesijskim vremenima, mogao postati nekakav ”opatijski F.D.R.” i stvoriti opatijski ”new deal“.
txt32
Među opatijskim političarima najbliži traženom profilu vjerojatno je bio Amir Muzur – autsajder kozmopolitskog podrijetla i vješt govornik koji je u političku arenu unio svježu krv i obećane promjene. No, umjesto pomirenja, on je dodatno posvađao, ionako, nabrušenu javnu scenu, a uspio je jedino okupiti stranke ljevice u borbi protiv sebe. Svojim će im odlaskom iz političkog života oduzeti i zajedničkog neprijatelja, i na taj način vjerojatno uzrokovati daljnje sukobe. Uz to, Obamina je popularnost dosezala i 70 posto biračkog tijela, Muzurova se uglavnom kretala ispod polovice te brojke.
Moglo bi se naći još nekolicina mladih političara koji bi mogli konkurirati za titulu ”liburnijskog Obame” – kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović, opatijski vijećnik Fernando Kirigin, članovi Akcije mladih Sandi Kršanac i Igor Puž, njihov lovranski kolega Bojan Simonić… Ali, ako slijedite logiku iznesene argumentacije, doći ćete do zaključka da svakome od njih nešto nedostaje. (Međutim, to nije razlog da odustanete. Javite nam se s vašim prijedlogom ”liburnijskog Obame”, uz argumente koji podupiru vaš izbor, i objavit ćemo ga uz moju najdublju ispriku vama i vašem političkom idolu).
Liburnijska politička scena ipak ima nešto ”slično” Obami, čime obiluje u neograničenim količinama – obmanama. I pokojom barakom.
Martin Kralj

error: Content is protected !!