U sezonu sa značajnim turističkim ‘plusom’ – prvih pet mjeseci 15 posto bolji nego lani @ Opatija

opatija_slatina_vasanska_more_2014

U svibnju je u Opatiji, prema podacima Turističke zajednice, ostvareno devet posto noćenja i dolazaka više nego u istom mjesecu prošle godine.

Opatija – Svibanj je produžio ”pozitivni niz” opatijskih turističkih rezultata, pa je u proteklom mjesecu ostvareno deveet posto dolazaka i noćenja više nego u istom mjesecu prošle godine. U konkretnim brojkama, to znači da je u Opatiji boravilo više od 41,5 tisuće gostiju koji su ostvarili gotovo 105 tisuća noćenja.

Inozemni gosti ostvarili su 85 posto ukupnih noćenja uz rast od 9 posto, dok su domaći gosti ostvarili 15 posto noćenja, ali uz rast od 12 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najbrojniji gosti u svibnju bili su gosti iz Austrije, koji su ostvarili preko 20 tisuća noćenja, što je povećanje od sedam posto u odnosu na svibanj prošle godine, i oko 6.000 dolazaka, što je 8 posto više dolazaka u odnosu na svibanj prošle godine. Udjel austrijskih gostiju je 20 posto. Na drugom mjestu su Nijemci sa 15 posto udjela u ukupnom broju noćenja, dok su na trećem mjestu domaći gosti.

Zanimljivo je da su značajan porast od čak 125 posto ostvarili gosti iz SAD-a koji su sa 6.000 noćenja i 2.000 dolazaka stigli na peto mjesto po brojnosti, i ostvarili ukupno 6 posto udjela u opatijskom turističkom rezultatu za svibanj.

U prvih pet mjeseci 2015. godine u Opatiji je boravilo 127 tisuća gostiju, koji su ostvarili 315 tisuća noćenja, što je 14 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja, odnosno, ukupno 36 tisuća više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Porast broja noćenja je ostvaren sa svih 10 najjačih tržišta.

Davor Žic / PodUčkun.net