U Sloveniji završnica rally prvenstva: U Idriji po važne bodove

U konkurenciji čak 80 posada iz pet zemalja i 14 hrvatskih posada

 

HRVATIN-SIMČIĆ (AK Rijeka) snimio M.Krpan

Idrija – Završni rally ovogodišnje sezone, s odgodom od dva tjedna, održava se u Sloveniji 6. i 7. studenog, u širem okruženju Idrije, u organizaciji domicilnog Športnog društva Hg. Boduje se za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, ali i za državna prvenstva Slovenije i Hrvatske. Nastup na „21.Rallyu Idrija 2021.“ prijavilo je 80 posada iz Slovenije, Hrvatske, Austrije i Italije.

Hrvatsko prvenstvo, nakon Delta rallya, slovenskog Železniki, Kumrovca i Poreča je praktično odlučeno, u gotovo svim klasama, barem što se prvaka ili pobjednika tiče. No, Idrija može još uvijek promijeniti neke pozicije, posebno na drugoj i trećoj stepenici pobjedničkih postolja. Zato su se, za završnicu hrvatskog prvenstva u susjednoj Sloveniji, odlučile isključivo one posade, njih 14 iz osam klubova, koje još uvijek mogu stići do važnih bodova, bodova odluke.

SZILAGYI-KATLIN VARADI (AK Delta Sport) snimio M.Krpan

S četiri pobjede, kako u ukupnom poretku, tako i klasi 2 naslov prvaka osvojili su Viliam Prodan i Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport), koji će rally promatrati neopterećeno, sa strane. Sigurni u naslov najboljih su još dvije izvrsne posade s Kvarnera, u klasi 3 Tomas Hrvatin i Đani Simčić (AK Rijeka), te ponovo državni prvaci klase 4 Marsel Katić i Denis Rubinić (AK Opatija Motorsport). U Idriji će se boriti za osobni prestiž, ali i klupske bodove, dok se izravan sraz za pobjednika najbrojnije hrvatske klase 5, u kojoj je do sada startalo 28 posada, očekuje između trenutno vodećih Nenada Lončarića i Tajane Vojvodić Pinky iz AKK Sveta Nedelja za upravljačem „Subaru impreze Sti“ i posade zagrebačkog AK Delta Sport Luka Dančulović-Mario Bahorić, koji voze „Ladu 2105“. Lončarić je u prednosti 15,5 bodova.

KATIĆ-RUBINIĆ (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

Vrijedi istaknuti još dvije posade, u dodjeli startnih brojeva najbolje pozicionirane među hrvatskim relijašima, koje, ovisno o rezultatu u Idriji mogu zamijeniti pozicije u poretku PH. Mađari Janos Szilagyi i Alexandra Katlin Varadi, u dresu zagrebačkog AK Delta Sport i najuspješniji junior među relijašima Martin Ravenščak, uz suvozača Tomislava Tomaškovi, brane boje AKK Sveta Nedelja. Obje posade voze Ford Fieste Rally 4, odlučuju o drugoj i trećoj poziciji ukupnog poretka PH, ali i klase 2. U konkurenciji ekipa prednost imaju vozači AK Opatija Motorsport sa 111 bodova, ispred AKK Sveta Nedelja (96) i AK Delta Sport (81), pa je upravo iz tih redova čak devet posada nabrušeno na dobar plasman u Idriji.

Rally Idrija objedinit će itinerer duljine 190,24 km, od čega na devet brzinskih ispita, što se voze na tri različite dionice, otpada 83,55 km. Administrativni poslovi odvijat će se u subotu od 9 do 12 sati, shakedown se vozi od 14 do 16,30 sati, a od 18 sati u centru Idrije, na Mesnom trgu je ceremonijalni start. Bodovni dio i brzinci kreću sutradan od 8,57 sati, a pobjednika se na ciljnoj rampi očekuje u 16 sati. Favorit za ukupnu pobjedu zasigurno je višestruki slovenski državni prvak Rok Turk sa suvozačem Vilijem Ošlajom, ujedno vodećom posadom Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske koje se vozi u raspisu Hrvatskog auto i karting saveza. Turku će, za očekivati je, najveći rivali biti sunarodnjaci Aleš Zrinski, Darko Peljhan i Marko Grossi.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net