U srijedu kreće podjela ‘sivih kanti’ za građane, od 1. travnja Lovran ostaje bez bidona na javnim površinama

Duško Kulaš iz Komunalca je naglasio kako se podjela „sivih kanti“ namjerava provesti do kraja ožujka, a početkom travnja krenut će uklanjanje starih spremnika s javnih površina, budući da će se stvoriti uvjeti za potpuni prelazak u novi sustav prikupljanja otpada „od vrata do vrata“.

Lovran – Ovog tjedna, točnije u srijedu 27. veljače, krenut će podjela spremnika za miješani otpad, odnosno „sivih kanti“, na području Općine Lovran, najavili su na tiskovnoj konferenciji voditelj RJ Usluge u Komunalcu Duško Kulaš i voditeljica Odsjeka za stambeno-komunalni sustav u Općini Lovran Tamara Mittel.

– Ovo je jedan od finalnih koraka u promjeni sustava gospodarenja otpadom na području Općine Lovran. Općina je osigurala 470 tisuća kuna za nabavku spremnika za mješoviti otpad i poluukopanih spremnika, a nabavu je proveo Komunalac te su one spremne za podjelu građanima. Spremnike za korisni, odnosno reciklabilni otpad, nabavlja Fond za zaštitu okoliša, a očekujemo da ćemo ih dobiti u drugoj polovici godine. Na području grada gdje nije moguće da građani koriste vlastite spremnike, kao što je to Stari grad ili prostor bivše vojarne, postavit ćemo poluukopane spremnike za otpad, kazala je Mittel.

Kulaš je naglasio kako se podjela „sivih kanti“ namjerava provesti do kraja ožujka, a početkom travnja krenut će uklanjanje starih spremnika s javnih površina, budući da će se stvoriti uvjeti za potpuni prelazak u novi sustav prikupljanja otpada „od vrata do vrata“.

– To znači da će sada svi mještani moći plaćati varijabilni dio cijene usluge zbrinjavanja otpada prema stvarno predanom volumenu otpada, što će dovesti i do smanjenja računa za dio korisnika. Što se tiče recikalbilnog otpada, on će se do dobivanja novih spremnika od Fonda, predavati u narančastim vrećicama koje su i sada u uporabi, a koje će se ostavljati na mjestu preuzimanja otpada, uz kante, kazao je Kulaš.

Podjela novih spremnika Lovrancima odvijat će se na dvije lokacije – u Domu Liganj od ove srijede 27. veljače do petka, 1. ožujka, u vremenu od 10 do 17 sati te u lovranskoj „kasarni“ od 4. do 15. ožujka od 8 do 15 sati, odnosno utorkom od 10 do 17 sati. Na raspolaganju korisnicima su kante veličine od 40, 60, 90, 120, 240, 660, 770  1.100 litara, a Kulaš je kazao kako u prosjeku se tjedno stvara oko 20 litara otpada po članu domaćinstva.

– Ove informacije odnose se na fizičke osobe, dakle građane Lovrana, dok će pravne osobe morati kupiti obje kante, tako da Komunalcu pošalju zahtjev, a mi ćemo im poslati ponudu te po uplati dostaviti spremnike na adresu, kazao je Kulaš, dodavši da će se dostava spremnika do kućnog praga omogućiti i građanima koji zbog raznih objektivnih razloga ne budu u mogućnosti osobno preuzeti spremnike.

 

error: Content is protected !!