U tijeku 200 tisuća kuna vrijedan projekt uređenja fasade i zvonika crkve Sv. Josipa @ Brešca

bresca_obnova_crkve_fasada_2016 (1)

Kako je pojasnika zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj, Općina Matulji radove će (su)financirati sa 45 tisuća kuna, a proteklih godina već je financirana sanacija krova sa 50 tisuća kuna, ali i vrata sa 35 tisuća kuna.

Brešca – Nedavno je započelo uređenje fasade i zvonika crkve sv. Josipa u Brešcima, vrijedno je oko 200 tisuća kuna. Otprilike četvrtinu tog iznosa pokrit će općinski proračun, i to sa stavke zaštite kulturnih dobara.

bresca_obnova_crkve_fasada_2016 (2)

Kako je pojasnila zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj, Općina Matulji radove će (su)financirati sa 45 tisuća kuna, a proteklih godina već je financirana sanacija krova sa 50 tisuća kuna, ali i vrata sa 35 tisuća kuna.

– Općina Matulji zadnjih je godina financirala restauraciju brojnih sakralnih građevina i tako ih spasila od propadanja. Vjerujem da će radovi na fasadi crkve u Brešcima biti gotovi do kraja ljeta, kazala je Šebalj, dok je načelnik Mario Ćiković dodao da se sanacija ckrve provodi pod budnim okom konzervatora i da ne smije biti preinaka njenog izvornog izgleda.

I župnik Marinko Kaić pohvalio je angažman Općine, kazavši da su matuljske vlasti uvijek bile velikodušne pri odgovoru na pozive za financijsku pomoć breškoj crkvi. Uz općinski proračun, radovi na crkvi financirat će se od strane riječke nadbiskupije, ali i lokalnog stanovništva i poduzeća putem donacija.

Kao ”spona” između crkve, mještana i Općine služi i Mjesni odbor Pužev komun, čija je predsjednica Sabina Frlan istaknula želju da se narednih godina pronađu sredstva i za obnovu interijera crkve.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!