U Učeničkom domu Lovran održan projektni dan ”Mediteranski začini u prehrani učenika“

Također, svečano je podignuta Zelena zastava, povodom obnavljanja statusa Međunarodnog Eko doma.

Lovran – Na Projektnom danu koji je u održan jučer u Učeničkom domu, okoliš doma postao je svojevrsna učionica na otvorenom, gdje se učenike upoznalo kako koristiti bilje u mediteranskoj prehrani, kozmetici i svakodnevnom životu. Na tu temu održane su radionice „Sadnja domskog vrta sadnicama mediteranskog bilja“, „Kvarnerski začin“, „Kozmetika od lavande i naranče“, „Izrada mirisnih vrećica i pupica od lavande, lovora, ružmarina“, a mediteranski ugođaj upotpunila je glazbena radionica „Miris boje naranče“.

Nastavak projekta „Stvorimo iz Doma dom“ koji je u Domu zaživio 2013. godine, ove je školske godine izašao iz okvira zgrade i proširio se na vrt u kojem svojim radom sudjeluju učenici i zaposlenici Doma. Sadnjom mediteranskih začina u domskom vrtu i upoznavanjem načina korištenja istih u domskoj kuhinji, kozmetici i svakodnevnoj uporabi projektu „Stvorimo iz Doma dom“ pridodali smo novu dimenziju.

– Potaknuti priznanjem za Najljepši školski vrt nastavljamo s aktivnostima uređenja domskog okoliša u cilju edukacije i osvještavanja učenika da svojim ponašanjem i utjecajem na okolinu mogu očuvati i njegovati prirodne vrijednosti. Odgajajući ekološki osviještenu generaciju, želimo očuvati biološku i kulturnu raznolikost lokalne sredine, podižemo kulturu života, čuvamo zdravlje učenika i unapređujemo prirodu i okoliš. Upotpunjavajući vrt sadnicama koje učenici donose iz cijele Hrvatske, želimo da on postane višegeneracijski vrt koji će se dolaskom svake nove generacije mijenjati i predstavljati naš skromni doprinos održivom razvoju. Učenici doma u svoje slobodno vrijeme mogu sudjelovati u ostvarivanju projekta u svim poslovima od pripreme zemlje, sadnje biljaka, njegovanja i zalijevanja biljaka. Rad u vrtu razvija kod njih osjetljivost za druga živa bića, podiže samopoštovanje, izaziva radost boravka u prirodi, razvija radne navike stoji u službenoj objavi na mrežnim stranicama škole.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!