U „Vrtu karijera“ učenici i studenti moći će razvijati svoje vještine s etabliranim europskim tvrtkama i institucijama

Piše: Nevenka Kos, viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata - otočni koordinator

Projekt „Vrt karijera“ stvoren je kao odgovor na izazove novog doba u pogledu digitalizacije i pametnih rješenja u sektoru obrazovanja.

Rijeka – Učenici i studenti u narednom će razdoblju imati priliku sudjelovati u testiranju inovativne online platforme za stjecanje stručne prakse iz udobnosti svojega doma te upoznati nove metode učenja i vještina od strane renomiranih europskih institucija i uspješnih tvrtki iz Francuske, Austrije, Rumunjske, Njemačke, Austrije i Hrvatske. Pandemija COVID 19 uvelike je ukazala kako je nužno poticati stvaranje online sustava, platformi kao i metoda koji omogućavaju stjecanje znanja i novih tehnologija u skladu s brzorastućim promjenama trendova na globalnoj razini. Također, pandemija je ukazala na ograničenost mobilnosti među zemljama u cilju razmjene znanja i iskustva koja je nužna za ujednačeni regionalni razvoj zemalja članica Europske unije.

Regionalnoj razvojnoj agenciji Primorsko-goranske županije – PRIGODA odobren je projekt „Vrt karijera – Gradnja mostova između obrazovnih institucija i poduzeća putem udaljene i hibridne prakse“ koji će Europska unija financirati s gotovo tri milijuna kuna iz programa Erasmus +. Rezultat je to suradnje koji je nastao formiranjem snažnog partnerstva renomiranih institucija u konzorciju koji čine Obrazovni centar Francophonia iz Nice kao vodeći partner, Uprave za obrazovanje Štajerske te Austrijske gospodarske komore iz Graza, srednje škole Paul Augier iz Nice, Državnog ureda za škole i obrazovanje (LaSuB) iz Leipziga, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, pedagoške srednje škole iz Rumunjske te Prigode u ulozi projektnih partnera. Partnerstvo navedenih institucija koje iza sebe imaju impozantnu referentnu listu uspješno provedenih projekata te programa kojima sudjeluju u poticanju regionalnog razvoja u svojim zemljama, nastalo je zahvaljujući suradnji Prigode sa srednjom školom Paul Augier iz Nice na mnogobrojnim uspješnim projektima koji su trenutno u provedbi.

U “Vrtu karijera” razvijat će se koncept hibridnog održavanja praktične nastave u strukovnom obrazovanju kreiranjem digitalne platforme s naglaskom na područje razvoja inovativnih metoda održavanja praktične nastave kao i pružanje novih obrazovnih sadržaja kako bi se unaprijedile prakse u području strukovnog osposobljavanja. Platforma za strukovnu razmjenu povezivat će tvrtke i partnerske organizacije s bivšim i budućim učenicima koji obavljaju stručnu praksu, a kroz razvoj zajedničkih sadržaja za digitalno učenje i virtualnu suradnju u transnacionalnim tvrtkama, prenosit će se znanje putem novih i inovativnih digitalnih alata.

Projekt „Vrt karijera“ stvoren je kao odgovor na izazove novog doba u pogledu digitalizacije i pametnih rješenja u sektoru obrazovanja. Jedinstvena je to prilika koja će učenicima i studentima pružiti priliku za razvijanje međunarodnih odnosa, razvoj hibridne prakse kao akceleratora učenja te razmjenu znanja i iskustva kroz specijalizaciju svojih vještina za poslove budućnosti.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net