Udar na multikulturalnost i suživot: La voce del popolo pred gašenjem zbog smanjenih dotacija @ Rijeka

la_voce_del_popolo_logo

Ministar Zlatko Hasanbegović najavio je kako će iduće godine sredstva biti u potpunosti ukinuta. Ministar je svoju odluku obrazložio time da financiranje organizacija i udruga nacionalnih manjina nisu obaveza ministarstva kulture.

Rijeka – Izdavačka kuća EDIT, koja je i nakladnik jedinog dnevnog lista na talijanskom jeziku – La voce del popolo, pred gašenjem je zbog smanjivanja dotacija iz državnog proračuna. Naime, iz proračuna ministarstva kulture ove su godine predviđena dvostruko manja sredstva za EDIT nego lani, milijun kuna umjesto dva milijuna, a ministar Zlatko Hasanbegović najavio je kako će iduće godine sredstva biti u potpunosti ukinuta. Ministar je svoju odluku obrazložio time da financiranje organizacija i udruga nacionalnih manjina nisu obaveza ministarstva kulture.

Nakon što su na ovu odluku reagirali predstavnici izdavačke kuće, najavivši otpuštanja čak 50 posto djelatnika i daljnje smanjenje troškova, te predstavnici Talijanske unije koji traže preispitivanje odluke ministarstva kulture, jučer su potez ministra Hasanbegovića kritizirali i iz IDS-a, kazavši da ”sve su manjine jedne države obaveza te države i posredno ili neposredno svih državnih tijela i ministarstava, a što gospodinu Hasanbegoviću očito nije jasno”.

– Uskraćivanje sredstava Ministarstva kulture izdavačkoj kući Edit napad je na temeljne vrijednosti koje IDS od samog osnutka baštini i promiče – to je atak na multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju. Ali što je još gore to je udar na talijansku manjinu, a upravo su nacionalne manjine najosjetljiviji dijelovi hrvatskog društva. Prava nacionalnih manjina oduvijek su bila jedan od stupova suvremene Europe, a Istra je kao multietnička i multikulturalna sredina oduvijek bila svijetli primjer ostatku Republike Hrvatske, čime se iznimno ponosimo. Dužnost je svih nas konstantno raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, promicanju političkog pluralizma i manjinskih prava, a ovakvim se postupkom čini upravo suprotno – narušavaju se sve temeljne vrijednosti, srozavaju se standardi jednog modernog europskog društva i iskazuje se krajnje nepoštivanje vrijednosti koje Europska unija njeguje, kazali su iz IDS-a.

Naglasili su i kako je ova odluka ”direktan udar na temelje naše multikulturalnosti i suživota”.

– Upravo zato, naš najvažniji zadatak jest glasno štititi prava manjina te ljudska prava i slobode svih naših građana. IDS će se usprotiviti svakom pokušaju da se zemlja uvuče u nacionalne tenzije i netrpeljivosti iz devedesetih godina prošlog stoljeća iz kojih smo se teškom mukom iščupali. Građani to od nas očekuju i mi ih sigurno nećemo iznevjeriti, kazali su IDS-ovci u priopćenju.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net