Udruga antifašista Opatije poziva na Vlak sjećanja @ Auschwitz

U ”Vlaku sjećanja”, putovanju kroz Europu, ali i kroz europsku noviju (ratnu) povijest, od ove će godine sudjelovati i hrvatski predstavnici civilnog sektora zahvaljujući UABA-u Opatija.

Opatija – Već dugi niz godina ”Vlak sjećanja” – projekt koji organiziraju europske udruge civilnog društva – vozi na relacijama iz Italije i Belgije do Auschwitza, a tijekom višednevnog putovanja u vlaku se održavaju radionice i predavanja na događanja iz Drugog svjetskog rata – sve to s ciljem poticanja sjećanja na žrtve holokausta iz Drugog svjetskog rata. Ove godine poziv za sudjelovanjem dobila je i opatijska Udruga antifašističkih boraca i antifašista.

– Polazne stanice su Bruxelles i Milano, a destinacija je uvijek Auschwitz. Broj mjesta je limitiran kapacitetima željezničke kompozicije, pa organizatori nude određeni njihov broj potencijalnim interesentima. Ove su godine po prvi puta uputili ponudu u Hrvatsku i to našoj opatijskoj Udruzi antifašista. Ponuda nam se činila prihvatljivom, pa smo je prezentirali Županijskom SABA-u koji je odlučio podržati inicijativu i priključiti joj se u organizacionom smislu. Program počinje 21. ožujka 2013. godine u 15 sati odlaskom iz Milana, a povratak je 25. ožujka u 14 sati također u Milano. Tijekom dva dana spava se u Krakowu, a jedan cijeli dan provodi se organizirano u Auschwitzu na tradicionalnoj svečanosti. Očekivana cijena putovanja je oko 300 eura, kazao je predsjednik UABA Opatija Oleg Mandić, istaknuvši da je program ove godine namijenjen prvenstveno mladima, odnosno studentima i srednjoškolcima, te da Hrvatskoj pripada deset mjesta u Vlaku. Pozvao je također sve zainteresirane da kontaktiraju udrugu za više informacija te eventualne predbilježbe.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net