Udruga Lapiš: Kamera, ton, akcija…

liburnjanet_lapis_radionica_film…ovom radionicom htjeli smo im dati teorijsko znanje i pokazati kako funkcionira ono što im se svakodnevno servira putem televizije…
…mlađim generacijama video je potpuno prirodan medij, tj. nešto što ih svakodnevno ‘fila’ s informacijama…
…a kako oni to rade, možete možete vidjeti u nastavku teksta, tj. u kratkom traileru koji je snimila udruga ”Lapiš” za ovogodišnji festival znanstvene fantastike Liburnicon…

Opatija – ‘Nekim novim klincima’ video je potpuno prirodan medij, pa tako im nije strano, pohvaliti se, da su snimili svoj prvi igrani film već u osnovnoj školi. I dok je mojoj generaciji vrhunac tehnologije, bio Comodore 64 i Atari, dok smo trčali u Staru školu na satove informatike u sklopu izbornih aktivnosti, današnje generacije pričaju o kamerama, montaži i specijalnim efektima.

Liburnija.net: Kadriranje iz prve ruke...

Liburnija.net: Kadriranje iz prve ruke...


– Mlađim generacijama danas je video forma potpuno prirodan medij. Skoro svaki učenik ima mobitel, i to s kamerom, a klinci bilježe sve ono što vide oko sebe, kazao nam je voditelj i inicijator radionice, Gordan Grugurina iz udruge ”Lapiš”.
Upravo, u učionici informatike Osnovne škole ”Rikard Katalinić Jeretov” održava se filmska radionica koju vode Gordan Grgurina, Igor Paulić i Saša Bačić.
Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog djela, i potpuno je besplatna, a održava se u suradnji s OŠ ”Rikard Katalinić Jeretov”. U teorijskom djelu obrađuje se povijest i teorija filma, filmski jezik te radionica o pisanju scenarija i knjizi snimanja.
– Nakon savladanog teorijskog djela, prionuli smo onom praktičnom. I moram priznati da su svi bili oduševljeni, apsolvirali smo onaj ‘dosadni’ dio povijest filma, teorije i filmskog jezika. Trenutno ih naš suradnik Igor Paulić uči kako se snima kamerom, kako postaviti rasvjetu i snimiti zvuk. Nakon ovog djela slijede satovi filmske montaže na koje otpada najviše sati. A njih naravno najviše zanimaju specijalni efekti i akcija, kazao nam je Gordan Grgurina.
Trenutno svi polaznici radionice rade na vlastitom scenariju, a najbolji scenarij biti će pretočen u igrani film.
– Odabrati ćemo scenarij koji je moguće snimit. U ovoj dobi, i s produkcijom koja dolazi u kina, očekivano ih privlače kaskaderi, akcija, specijalni efekti. Za snimit igrani film odlučili smo se da im u praktičnom djelu pokažemo kako sve funkcionira. Igrani film vrlo je zahvalan, kroz njega možemo sve proći – od scenarija, knjige snimanja, režije, svjetla, zvuka i montaže, dodao je Grgurina.
Liburnija.net: Saša Bačić i Gordan Grgurina - profesor i voditelj radionice nadgledaju rad polaznika

Liburnija.net: Saša Bačić i Gordan Grgurina - profesor i voditelj radionice nadgledaju rad polaznika


Polaznici radionice trenutno su učenici 7. i 8. razreda, no dobna skupina zainteresiranih se pomiče, tako da ekipa iz udruge ”Lapiš” planira spustiti dobnu granicu na niže razrede.
– Već dugo vremena sam član multimedijalne grupe u školi gdje sam se zainteresirao za snimanje i kameru. Jako sam zadovoljan s radionicom i sve mi je zanimljivo, radimo u malim grupama, a voditelji su super, kazao nam je Filip Pejačević, polaznik radionice.
Liburnija.net: Animacije i grafike... Ma, ne... Trenutak opuštanja od kadrva, tona i švenka!!!

Liburnija.net: Animacije i grafike... Ma, ne... Trenutak opuštanja od kadrva, tona i švenka!!!


Oduševljenje specijalnim efektima i akcijom mogla se vidjeti na svakom pojedinom polazniku. I upravo dok su obnavljali svoje teorijsko znanje kroz film ‘Intervju s vampirom’ mi smo saznali da je radionica besplatna, da se planira održati i iduće školske godine, te da je udruga ”Lapiš” već snimila kratki trailer za ovogodišnji festival znanstvene fantastike Liburnicon.
– Živimo u digitalnoj eri, svaki fotoaparat ima kameru, a klinci cijelo vrijeme nešto snimaju. Njima je video prirodna stvar. Na ovim radionicama, tendencija je u upoznavanju učenika s raznim tehnikama i teorijom da svoje svakodnevno ‘druženje s kamerom’ upoznaju pobliže, i da im ovo bude korak bliže prema profesionalnom filmu, rekao nam je voditelj multimedijalne radionice i profesor informatike Saša Bačić.
Trailer – LIBURNICON 2010.

Liburnicon_2010 from Igyp on Vimeo.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!