Udruga Riječko srce poslala apel Vladi: Odreknite se PDV-a na humanitarne akcije

Udruga je humanitarnim aktivnostima skupila gotovo 485 tisuća kuna, a državi je kroz PDV uplatila čak 96 tisuća kuna!

Rijeka – Humanitarna udruga Riječko srce pozvala je državu da se odrekne PDV-a na humanitarne donacije.

– Naša udruga već godinama uspješno organizira humanitarne akcije. Tijekom posljednje četiri godine izgradili smo čekaonicu i igraonicu za Odjel onkologije i hematologije Dječje bolnice Kantrida, senzornu sobu za Odjel slijepih i slabovidnih učenika O. Š. Pećine i prostor za optimalan psiho-fizički razvoj djece s Down sindromom udruge Rijeka 21. Osim ovih multifunkcionalnih prostora, kupili smo zdravstvenim ustanovama nekoliko vrijednih medicinskih aparata te participirali u recentnim potrebama lokalne zajednice. Sustavnim organiziranjem ovih humanitarnih akcija, prikupili smo 483.131,25 kuna, kazao je predsjednik udruge Riječko srce Dalibor Horvat.

Od cjelokupnog novčanog iznosa, državnom proračunu uplaćeno je čak 96.626,25 kuna koje se odnose na PDV.

– S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, u tijeku je akcija kojom namjeravamo donirati Klinici za infektologiju KBC-a Rijeka defibrilator/monitor koji osigurava brzu procjenu svih promjena u pacijentovu stanju i mogućnost pravovremene i sveobuhvatne reakcije pri hitnim stanjima uzrokovanim infekcijom koronavirusa. Uređaj je vrijedan 83.330,50 kuna, a od cjelokupnog iznosa čak 16.666,50 kuna odnosi se na PDV. Nakon što smo poslali dopis Odboru za zdravstvo Vlade RH s molbom za oslobađanje od PDV-a pri kupnji medicinskih uređaja koje humanitarne udruge doniraju javnim zdravstvenim ustanovama, upućujemo apel i cjelokupnoj javnosti uz želju da se Vlada RH odrekne poreza na dodanu vrijednost pri ovoj, ali i pri svim budućim akcijama kojima se participira u javnom zdravstvu, kazao je Horvat.

Naglasio je kako se novčani iznos, koji se prikupi pozivima na humanitarni broj 060 9009, također se za porez na dodanu vrijednost.

– Smatramo da se PDV ne bi smio obračunavati na humanitarne akcije koje udruge organiziraju za javne zdravstvene ustanove, a cilj nam je ukazati na ovaj propust u Zakonu o porezu na dohodak budući da udruge kupnjom skupocjenih medicinskih uređaja evidentno i sustavno pomažu optimalnom radu javnog zdravstva. Pozivamo vas da i dalje zovete naš humanitarni broj 060 9009, uz želju da će se Vlada RH, po završetku ove akcije namijenjene KBC-u Rijeka, odreći naknade za porez na dodanu vrijednost. Cijena poziva je 5 kuna (+PDV). U nadi da će se i iznos cjelokupnog PDV-a namijeniti ovoj hvalevrijednoj svrsi, zahvaljujemo vam na svim vašim dosadašnjim i budućim pozivima, zaključioje Horvat.

error: Content is protected !!