Udruga umirovljenika i starijih osoba Matulji

Matulji

Matulji

Matulji – Udruga umirovljenika i starih osoba općine Matulji, usprkos svom relativno kratkom ”radnom stažu“ od tri godine postojanja, uspjela je okupiti čak četiri stotine članova s područja cijele matuljske općine.
– Osnovali smo udrugu u kolovozu 2006. godine, s ciljem okupljanja populacije treće dobi koja bi se mogla zajedno družiti, ići na izlete, praviti društvo jedni drugima. Uspjeli smo privući velik broj članova iz svih dijelova općine Matulji – od samog naselja Matulji, preko Bregi i Jurdani do Rupe, Šapjane, Brguda…
Jako puno znači starijim osobama da se imaju s kime naći i podružiti. Još bi bolje bilo da imamo svoj prostor, koji bismo organizirali kao svojevrsni „dnevni boravak“ za stariju populaciju, kupli televiziju, svakodnevnu štampu, knjige, društvene igre, rekla je predsjednica Udruge Gordana Turzo.
Uz nju, okosnicu su matuljske Udruge umirovljenika kroz protekle godine činile potpredsjednica Mladenka Kovačević i tajnica Bruna Šeštar. Najveća želja im je, kažu, imati vlastiti prostor u kojem bi mogle organizirati razonodu za brojnu matuljsku umirovljeničku populaciju.
– Za zbrinjavanje svojih starijih i nemoćnih osoba, Matuljima bi trebao i vlastiti Dom. A, s obzirom na broj članova, vjerujem da bismo mi, kao udruga, zaslužili i svoj vlastiti prostor. Doduše, sve nam stranke u Vijeću to obećavaju, a nadam se da će neka od njih to i ostvariti, kazala je Turzo.
Međutim, i bez ”dnevnog boravka“ u ovoj se udruzi snalaze dobro, jer sada najveći dio vremena provode – ”vani“. Na večerama, izletima, druženjima, sportskim manifestacijama, radionicama i brojnim drugim programima.
– Ono što najviše zanima naše umirovljenike su izleti, društvene i sportske igre. Imamo i tečajeve informatike, a organiziramo i sami brojne događaje. Tako smo početkom ljeta imali i veliki turnir u briškuli i trešeti u matuljskom Hangaru, na kojem sudjelovale udruge iz Matulja, Lovrana, Opatije, Kastva i Viškova, pa na jesen planiramo takav događaj i ponoviti, najavila je Turzo.
Članovi matuljske Udruge umirovljenika i starih osoba aktivni su i na ostalim sportskim manifestacijama, posebno Županijskim i mjesnim olimpijadama, na kojima su osvojili desetak pehara i priznanja. Uz to, organiziraju i jednodnevne izlete barem jedanput mjesečno.
– Izlete imamo svakog mjeseca, a bili smo dosad stvarno svugdje – od istarske obale do Savudrije, po Gorskom kotaru, na novogodišnjem šopingu u Italiji, u raznim slovenskim mjestima, ali i diljem Hrvatske – u Zagrebu na sajmu cvijeća, u Gospiću, Samoboru, Otočcu, kazala je Turza.
Dvaput godišnje članovi udruge nađu se i na zajedničkim večerama, uz ples i zabavne igre, u Hagaru ili restoranu ”Turist“.
– Večere s plesom i igrama organiziramo za Novu Godinu i Dan žena, a imamo uvijek i zanimljive goste. Jedne godine tako su nas zabavljali Mirjana Bobuš i Mario Battifiaca, a lani za 8. mart gostovao je kod nas i teatar iz Kastva, rekla je Turza.
– Svi zainteresirani mogu se prijaviti svakog utorka, od 9 do 11 sati ujutro, na telefon 275-790, a članarina nam je 30 kuna godišnje, zaključila je Turzo.
Objavljeno u dogovoru s listom ‘’Tramontana’’.
Davor ŽIC

error: Content is protected !!