(U)gosti na doručku: Ministar Jovanović i riječki olimpijci na doručku @ Opatija


Opatija – Ekipa iz Ugostiteljske škole Opatija nastavlja sa svojim projektima i aktivnostima od kojih se posebno ističe zanimljiva marendoa pod nazivom (U)gosti na doručku.
Na ovoj marendi, zakazanoj za petak 30.03.2012. godine u 10 sati, u prostorima Ugostiteljske škole Opatija, u gastro doživljaju uživati će Željko Jovanović, Ministar znanosti, obrazovanja i sporta; Lidija Bagarić, saborska zastupnica i članica Odbora za obrazovanje, Ingo Kamenar, predsjednik Županijske skupštine PGŽ, Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije, te poznati hrvatski olimpijci: Snježana Pejčić – osvajačica prve hrvatske medalje na ljetnim OI, Aramis Naglić – član legendarne košarkaške ekipe “Pop 84” (prvaci koji su tada u sastavu, među ostalim vrhunskim igračima, imali i Kukoča, Rađu), Miloš Milošević – europski i svjetski plivački rekorder i prvak, Samir Barać – kapetan VK “Primorje” i hrvatske vaterpolske reprezentacije te najuspješniji sportaš PGŽ u 2011. Alvaro Načinović – rukometna legenda i osvajač brojnih medalja među kojima i one olimpijske, i Juraj Divjakinja – sportaš Opatije 2011.g. Uz navedene goste, bit će tu još drugih dragih gosti, sportaša i uzvanika.
– Svijim gostima, servirat ćemo doručak sastavljen od isključivo domaćih namirnica, a među jelima će se naći i: domaći jogurt sa mentom i šipkom, kruh od koprive sa zapeštom, kruh od medvjeđeg luka, palenta kompirica sa slanom ribom, fritaje sa šparogama, mladim lukom te bljuštom, pršut i zarebrnik u vinu. Za kraj, slatki će se deserti, a spravljeni na bazi kave, gostima servirati u zgradi škole na Gorovu, a u sklopu svečanog otvaranja Festivala kave, kazao nam je Damjan Miletić, ravnatelj Ugostiteljske škole.
Danas je nezamislivo poslovanje neke hotelske kuće, a da joj nije cilj čim više udovoljiti gostu, a to je dio struke koju učenici mogu naučiti samo ako im se pruži mogućnost da usluže takvog gosta.
marenda-poljska_hrv-12
– U dodiru značajnog gosta i učenika do izražaja dolazi u prvom redu stručnost, a potom i opće obrazovanje u koje spada i poznavanje stranih jezika, povijesti zavičaja i kulturne baštine u kojoj se održava susret. Mi smatramo da je veoma zahtjevan ali i zanimljiv odnos gosta i ugostiteljskog djelatnika koji zaslužuje poseban pristup u obrazovanju. Obično prije nekog projekta učinimo određenu snimku stanja tako smo istraživanjem u protekloj godini saznali da se u našim hotelskim objektima gostima nudi sve i svašta za doručak ali naših domaćih, autohtonih namirnica gotovo da i nema u ponudi. I to je bila polazna točka ovogodišnjeg projekta, istaknuo je Damjan Miletić, ravnatelj Ugostiteljske škole.
Istraživanja su pokazala da većina ljudi obično preskače doručak te im glavni obroci postaju ručak ili večera čime rade veliku pogrešku. Doručak može poboljšati pažnju, radni učinak i pamćenje. Ako započnete dan gladni, tijelo ostaje u stanju posta, što znatno otežava mogućnost koncentracije. Dokazano je da doručak pozitivno utječe na učenje i pamćenje kod školske djece. Zbog toga, kada bi uspjeli osvijestiti građanstvo o važnosti doručka kao prvog dnevnog obroka, učinili bismo veliku stvar.
– Za doručak želimo promovirati naše autohtone proizvode koji se ne susreću u hotelskim objektima. Uvijek smo se pitali zašto ponuditi industrijski sok od naranče ili jabuke, kada možemo goste uslužiti sokovima od bazginog cvijeta, bazginih bobica, kupina – nešto što se danas susreće isključivo u domaćinstvima. Zašto ne u komercijalnom ugostiteljstvu? Od hrane na stolovima je standardna ponuda suhomesnatih proizvoda, voća, žitarica, što je za svaku pohvalu, ali gdje su tu naše šparoge, mladi luk s jajima, palenta s mlijekom ili jogurtom, pržena i pohana grobnička ili učkarska skuta… Naš projekt sadrži sve znanstvene elemente od kvalitete pripreme obroka do kvalitete usluge pri čemu stavljamo naglasak na zdrave namirnice, zdravu pripremu i zdravu konzumaciju, rekli bismo, zaboravljenog obroka, rezimirao je Damjan Miletić, ravnatelj Ugostiteljske škole.

Liburnija.net: Žuži Jelinek na doručku

Liburnija.net: Žuži Jelinek na doručku


Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David Kurti

error: Content is protected !!