Ugostitelji na rubu propasti: Promet u ožujku pao za 70 posto @ Kvarner

Među prijedlozima je reprogram ili odgodu obveza prema državi, suspenzije svih parafiskalnih nameta, suspenziju minimalne plaće za direktore i obrtnike, reprogram postojećih kredita od banaka kao i odgodu plaćanja režijskih troškova.

Opatija – Ugostitelji su značajno pogođeni mjerama sprečavanja širenja koronavirusa, a kao jedna od najugroženijih djelatnosti, zatražili su od Vlade te lokalnih jedinica niz mjera kojima bi se mogao ublažiti negativan efekt na poslovanje.

Nacionalna udruga ugostitelja objavila i službeni prijedlog izvanrednih mjera koje obuhvaćaju ponašanje u ugostiteljskim objektima, ali i zahtjeve od vlasti. Prema anketi koju su proveli među članovima, zaključili su da promet rapidno pada, a da svi troškovi dolaze na naplatu, zbog čega se stvara neizvjesna ekonomska situacija.

Prema riječima potpredsjednika Nacionalne udruge ugostitelja Vedrana Jakominića, anketa pokazuje da je promet u Rijeci pao prosječno za 25 posto u prvom tjednu ožujka, a u drugom tjednu situacija je bitno gora te da se pogoršava iz dana u dan te su brojevi dvostruko negativniji. Prema rezultatima ankete, 80 posto ugostitelja ovakvu situaciju neće održati više od 60 dana.

Među prijedlozima je reprogram ili odgodu obveza prema državi, suspenzije svih parafiskalnih nameta, suspenziju minimalne plaće za direktore i obrtnike, reprogram postojećih kredita od banaka kao i odgodu plaćanja režijskih troškova.

Jakominić je kazao kako je u suprotnom jedini način da se radna mjesta sačuvaju taj da se ona – privremeno ugase. Naime, ugostitelji sada moraju plaćati troškove najma, robe, poreza, davanja, pa i plaća, a prihodi su im se drastično smanjili u situaciji u kojoj nemaju postojećih rezervi. Uz ugostitelje kompletno gospodarstvo pogođeno je trenutnom situacijom. Tako je za utorak najavljena tiskovna konferencija u Udruženju obrtnika Liburnije na kojoj bi se predstavio negativan utjecaj pandemije virusa COVID-19 na poslovanje obrtnika kao i aktivnosti prema Jedinicama lokalne samouprave i županije u cilju ublažavanja štetnih posljedica.

Iako je direktno najviše pogođeno poslovanje turističkog sektora te ugostitelja, i predstavnici drugih cehova već zbrajaju štetu i brojne negativne posljedice na poslovanje.

VIDEO/FOTO Prazne ulice, šetališta, kafići – Zbog koronavirusa život ‘na pauzi’ @ Kastav, Opatija

error: Content is protected !!