FOTO: Ugostitelji nezadovoljni prijedlogom povećanja poreza na potrošnju @ Opatija

27_kongres_ugostitelja_opatija_2014

Predsjednik Ceha ugostitelja Ante Mihić zatražio je potpuno ukidanje poreza na potrošnju, čije povećanje traži lokalna samouprava kako bi se ”pokrpali” minusi u gradskim i općinskim blagajnama. Fotogaleriju koju smo snimili na kongresu pogledajte na ovom linku

Opatija – Porez na potrošnju, prihod lokalne samouprave koji se naplaćuje ugostiteljskim objektima, jedan je od elemenata kojim lokalne vlasti žele ”kompenzirati” pad njihovih prihoda zbog poreznog rasterećenja građana.

Prema prijedlogu koji zagovara Udruga gradova, porez bi se povećao sa 3 na 5 posto, no protiv toga jučer su se jasno izjasnili ugostitelji na 27. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji je održan u Opatiji. Štoviše, predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Ante Mihić pozvao je na potpuno ukidanje toga poreza kako bi se olakšao opstanak ugostiteljskih objekata.

Ministar turizma Darko Lorencin dao je podršku ugostiteljima, najavivši izmjene i dopune zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji bi se uskoro trebao naći na javnoj raspravi. Kako je naglasio, cilj izmjena ovog zakona je pomoći ugostiteljima da što lakše i jednostavnije, u skladu sa zakonskim odredbama, obavljaju svoju djelatnost, investiraju u obrazovanje kadrova te podižu kvalitetu usluge.

27_kongres_ugostitelja_opatija_2014_2

– Turistički djelatnici, a time i ugostitelji trebaju biti ogledalo destinacije, a kvaliteta usluge takva da se gost poželi vratiti. Ulaganjem u znanje i kvalitetu uvijek činimo korak više u tome da naš gost bude zadovoljan, istaknuo je Lorencin, naglasivši kako Ministarstvo turizma kroz svoje programe motivira mlade za ugostiteljsko-turistička zanimanja. Kako je rekao, svatko od nas može pridonijeti dodatnom jačanju kvalitete usluge i ponude, odnosno još kvalitetnijem i konkurentnijem turizmu naše zemlje u svjetskim okvirima, što nam je svima u interesu.

U Opatiji je na skupu jučer gostovao i ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić i predstavio mjere i aktivnosti ministarstva koje doprinose poticanju zapošljavanja, očuvanju radnih mjesta i jačanju kvalitete usluga u turizmu i ugostiteljstvu. Prema podacima HZZ-a u prvih 10 mjeseci ove godine na temelju radnog odnosa zaposleno je 181.204 osobe, što je za 5 posto više nego u istom razdoblju 2013. godine, dok su 39.763 osobe zaposlene na sezonskim poslovima, a od toga je 50% zaposleno u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Također, u istom razdoblju traženo je 23.221 sezonskih radnika, što je 5 posto više radnika za rad na sezonskim poslovima, u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, a najviše u sljedećim zanimanjima: konobar, prodavač, sobarica, kuhar, kuhinjski radnik.

– S tim u vezi, važno je naglasiti da je u prvih 10 mjeseci 2014. godine evidentirano 8,4 posto manje nezaposlenih osoba ugostiteljsko-turističkih zanimanja u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, rekao je ministar Mrsić.

27_kongres_ugostitelja_opatija_2014_1

Također je naglasio kako je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava prema prijedlogu Socijalnog vijeća za turizam dodatno olakšalo uvjete i kriterije za korištenje mjere ”Stalni sezonac” koja je uvelike prepoznata i podržana od strane poslodavaca u sektoru ugostiteljstva i turizma.

Institut stalnog sezonca kako je uređen Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti omogućava odgovarajuću materijalnu zaštitu stalnog sezonca tijekom produženog mirovinskog osiguranja, dakle u razdoblju kada ne radi, a poslodavcima koji zapošljavaju sezonske radnike osigurava bolje upravljanje ljudskim potencijalima. Osim toga, poslodavci imaju mogućnost sufinanciranja troška produženog mirovinskog osiguranja za stalnog sezonca od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Novčana pomoć stalnog sezonca za prva tri mjeseca iznosi 60 posto bruto plaće koju je sezonac ostvario u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, s tim da ne može biti niža od iznosa novčane naknade na koju bi ostvario pravo da je u statusu nezaposlene osobe. Novčana pomoć za preostalo vrijeme ostvarivanja pomoći iznosi 50 posto novčane pomoći utvrđene za prva tri mjeseca.

Inače, skup ugostitelja započeo je još u nedjelju navečer, okupljanjem svih sudionika i neformalnim druženjem uz specijaltete cateringa restorana Štanger.

Fotogaleriju koju smo snimili na kongresu pogledajte na ovom linku

Ivan Mellor / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!