Ukinut porez na potrošnju: Vijećnici ujedinjeni u podršci odluci i kritici gradonačelnika Dujmića @ Opatija

gradsko vijece rasprava ernie gigante deskovic 2017 (2)

Iako jednoglasna odluka sugerira popriličnu slogu između vijećnika, ipak je rasprava o prijedlogu koji je na Vijeće uputio gradonačelnik Ivo Dujmić bila burna, pri čemu su ga vijećnici iz različitih političkih opcija uglavnom optuživali za populizam i korištenje ugostitelja kao aduta u predizbornoj kampanji.

Opatija – Porez na potrošnju u Opatiji ukida se od 1. svibnja, kao mjera kompenzacije ugostiteljima nakon što im je poreznom reformom PDV povećan sa 13 na 25 posto, odlučili su jednoglasno jučer članovi opatijskog Gradskog vijeća. Doduše, prije glasanja vijećnicu je napustio Marko Ćorić, vijećnik HDZ-a, koji je kazao kako ne može podržati mjeru koja ide u korist ugostitelja, sve dok se ne usvoje mjere koje će omogućiti veća primanja za djelatnike Dječjeg vrtića i Gradske knjižnice.

No, iako jednoglasna odluka sugerira popriličnu slogu između vijećnika, ipak je rasprava o prijedlogu koji je na Vijeće uputio gradonačelnik Ivo Dujmić bila burna, pri čemu su ga vijećnici iz različitih političkih opcija uglavnom optuživali za populizam i korištenje ugostitelja kao aduta u predizbornoj kampanji.

Nikica Pažin iz Liburnijske stranke, primjerice, podsjetio je da je upravo on nakon prvog skupa ugostitelja u Ambasadoru, kada su upozorili na opasnosti koje porezna reforma donosi za njihovo poslovanje, pitao Dujmića može li Grad pomoći tako da ukine porez na potrošnju.

– Tada, 15. studenog, ste mi odgovorili da ne možemo gradskim proračunom spašavati ugostitelje i raditi to što ja predlažem, te da je Grad učinio sve što je mogao i da samo širim nezadovoljstvo među ugostiteljima. No, sada odjednom, kada ste se našli usred kampanje, vi posežete za populizmom za koji ste mene optužili i pokušavate steći političke poene tako da uvalite ”vruć krumpir” onome tko će vas naslijediti na mjestu gradonačelnika Opatije. Pitam se koja je to razlika se dogodila u par mjeseci, koje smo to neočekivane novce dobili u gradski proračun, upitao je Pažin, na što je Dujmić odgovorio kako krajem studenog takvu mjeru nije bilo moguće provesti jer ”nismo imali pokazatelje o izvršenju proračuna”. Pažin mu je odgovorio kako sumnja da se u mjesec dana situacija toliko mogla preokrenuti da nešto što tada nije bilo moguće, sada odjednom postaje realno i ostvarivo, te kako se već krajem studenog moralo znati kako će se financijski zatvoriti godina.

Predsjednik Gradskog vijeća Viktor Peršić kazao je kako je nedavni sporazum gradonačelnika Dujmića s ugostiteljima uvredljiv za sve vijećnike.

– Vjerodostojnost odluci o ukidanju poreza na potrošnju daje ovo Vijeće, 17 ljudi koje ste vi uvrijedili sporazumom koji nema nikakvu pravnu vrijednost. Odlučili ste politizirati našu odluku, staviti ju u kontekst vaše kampanje, kazao je Peršić Dujmiću.

Vijećnik Akcije mladih Igor Puž pitao je Dujmića što stoji u tom sporazumu i na što se obvezao, na što je Dujmić odgovorio kako se obvezao da će poslati odluku o ukidanju poreza na potrošnju na Vijeće te kako će uključiti predstavnike ugostitelja u raspravu o svakoj gradskoj odluci koja bi utjecala na njihovo poslovanje.

– Pa zar niste mogli poslati tu odluku na Vijeće bez potpisivanja sporazuma, upitao je Puž.

– Nisam mogao, odgovorio je Dujmić, da bi Danko Žitinić, vijećnik SDP-a, dodao kako su na potpisu vjerojatno inzistirali ugostitelji koji nisu vjerovali da će gradonačelnik doista postupiti u skladu sa svojim obećanjem.

– Ne znam tko je bio gradonačelnik proteklih osam godina, ali u zadnjih par mjeseci odjednom se može sve što se nije moglo ranije. Uvjeravao nas je gradonačelnik Dujmić da je u proračunu nemoguće naći sredstva za povećanje plaća djelatnika u vrtiću, iako smo obećali da ćemo im svake godine povećati osnovicu za pet posto. No, kada je kampanja našlo se sredstva i za povećanje osnovica i za povećanje koeficijenata. Ali, to će se dogoditi tek – nakon izbora. Ista stvar bila je i s porezom na potrošnju: kada se to predlagalo krajem prošle godine, onda nije moglo. Sada odjednom nema problema, ali isto nakon izbora. A kada smo mi rekli da ćemo podržati ukidanje ovog poreza i prije izbora, očito su ugostitelji shvatili da ne mogu vjerovati gradonačelniku, pa su tražili sporazum, kazao je Žitinić.

Robert Kurelić iz Akcije mladih kazao je da će podržati prijedlog jer on pomaže poslovanju ugostitelja koji su značajan gospodarski potencijal grada i nositelji brojnih radnih mjesta, ali je tražio i objašnjenje sporazuma koji je gradonačelnik s ugostiteljima potpisao.

– Potpisali ste sporazum s jednom interesnom skupinom – ugostiteljima, kojima ste obećali da ćete ih uključiti u sve buduće odluke. No, mene zanima što je s ostalim društvenim skupinama: automehaničarima, frizerkama, mladima, starima, roditeljima s malom djecom, osobama s invaliditetom, umirovljenicima… Hoćete li sa svakom društvenom skupinom potpisati zaseban sporazum? Kako njihovi predstavnici mogu doći do sastanka na kojem će iznijeti svoje probleme, upitao je Kurelić gradonačelnika, na što mu je Dujmić odgovorio kako kod donošenja odluka treba voditi računa o svim interesnim skupinama, ali i o stabilnosti proračuna.

Igor Puž upitao je zbog čega na Vijeću nije bilo odluke o povećanju plaća u Dječjem vrtiću i Gradskoj knjižnici, kada su to vijećnici vladajuće koalicije tražili od gradonačelnika u paketu s odlukom o gradskim porezima.

– Prijedlog SDP-a i partnera, u čijoj sam izradi sudjelovao, temeljio se na onome što u susjednoj Rijeci radi također SDP-ova vlast, mi smo htjeli istu stvar napraviti za naše ugostitelje. Razgovarao sam s mnogima od njih, i oni su mi prenijeli da su o smanjenju ili ukidanju poreza na potrošnju razgovarali i s gradonačelnikom Dujmićem, ali da im je on rekao kako se takav prijedlog može usvojiti tek nakon izbora, s obzirom da nema podršku u Vijeću. Kontaktirao sam naše vijećnike koji su mi rekli da podržavaju ideju o smanjenju poreza na potrošnju, i zaključio kako imamo većinu koja će osigurati osvajanje te odluke, što je potvrdio i predsjednik Vijeća i predsjednik Kluba zastupnika. Mogli smo i sami na Vijeće uvrstiti tu odluku i silom je izglasati, no nismo htjeli raditi od toga političku kampanju, nego smo gradonačelniku uputili prijedlog da razmisli može li se takva mjera – smanjenja na 1.5 posto ili potpunog ukidanja poreza – opravdati u proračunu, te zatražili da u suradnji sa stručnim službama Grada razmotri cijelu situaciju i predloži rješenje koje bi vijećnici mogli podržati. No, očito, gradonačelniku je bilo u interesu da od toga napravi cirkus, pa je krenuo u potpisivanje sporazuma koji nema nikakvu valjanost, iako za to nije bilo nikakve potrebe s obzirom da smo jamčili usvajanje odluke o ukidanju poreza na potrošnju. Slična stvar bila je i s plaćama za vrtić i gradsku knjižnicu –iako je gradonačelnik Dujmić obećao da će im ove godine osnovica porasti za pet posto, kod izglasavanja je tvrdio da za to nema sredstava. No, naknadno se hvalio da je proračun u plusu od 4,5 milijuna kuna, pa smo zatražili da, opet u suradnji s gradskim stručnim službama, pripremi prijedlog rebalansa proračuna u kojem bi se moglo naći sredstava za veće plaće. Isto tako, nismo htjeli stvarati presing na gradonačelnika koji je „čuvar proračuna“ nego mu omogućiti da provjeri postoji li način da se obećanje djelatnicima vrtića ispuni. Očito, takvog načina nije bilo jer odluku niste dobili na Vijeće, kazao je Fernando Kirigin.

Robert Kurelić, koji je i pokrenuo pitanje plaća u Dječjem vrtiću, kazao je kako mu je žao što se za to nije našlo vremena i volje u ovom mandatu, te kako se nada da vijećnici koji će sjediti u sljedećem sazivu neće zaboraviti sve što se govorilo i činjenicu da su se sve stranke složilie oko ove teme.

– Podržavam ukidanje poreza na potrošnju i pomoć ugostiteljima, ali moram primijetiti da su neki i podigli cijene nakon rasta PDV-a. Recimo, kava je poskupila za jednu kunu, pa se nadam da će nakon ove odluke i ugostitelji smanjiti tu cijenu za svoje goste, kazao je Marko Lovretić, vijećnik HNS-a.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!