Ulomak zvona s glagoljskim natpisom @ Kastav

medalja_sm…uz donji rub fragmenta napisano je glagoljskim slovima veličine 3 cm „…+ LUKA + M…“…
…za vrijeme Prvog svjetskog rata katalogizirana su sva zvona s područja Istre uključujući i Kastavštinu…

Kastav – U Muzejskoj zbirci Kastavštine čuva se vrijedan predmet kojega je Muzeju darovao Boris Jugo iz Kastva u listopadu 2008. godine.

Liburnija.net: Ulomak zvona iz crkve sv. Viktora na Kalvariji s dijelom glagoljskog natpisa

Liburnija.net: Ulomak zvona iz crkve sv. Viktora na Kalvariji s dijelom glagoljskog natpisa


Radi se o ulomku zvona s očuvanim dijelom glagoljskog natpisa. Jugo nam je ispričao kako su on i njegov brat, još kao dječaci, igrajući se u pijesku ispred crkve pronašli zanimljivu krhotinu. Pokazali su je ocu koji ju je očistio i spremio. Pedesetak godina kasnije Jugo ponovno je pronašao zaboravljenu krhotinu zvona i predao je Muzeju.
Darovani predmet je primio i istražio kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Ivo Mileusnić. Sačuvana je otprilike jedna trećina zvona koje je u cjelini bilo visine 47cm te promjera 32 cm.
Uz donji rub fragmenta napisano je glagoljskim slovima veličine 3 cm „…+ LUKA + M…“. Za vrijeme Prvog svjetskog rata mnoge su crkve ostale bez svojih zvona koja su rekvirirana te rastaljena kako bi se bronca od koje su bila izrađena iskoristila za izradu topova. Iako nekih zvona više nema, sačuvalo se saznanje o njima u zapisima, medaljama i sl. Zahvaljujući organiziranoj konzervatorskoj službi u Austrijskom carstvu, te osobnim zalaganjem povjesničara i arheologa dr. Antona Gnirsa, pokrajinskog konzervatora za Austrijsko primorje i Kranjsku, za vrijeme Prvog svjetskog rata katalogizirana su sva zvona s područja Istre uključujući i Kastavštinu.
Prilikom katalogiziranja autor je zabilježio dimenzije i težinu svakog zvona te prepisao natpise s njih.
Liburnija.net: Medalja u spomen na odnošenje zvona, Lauer Nurnberg 1917. 'Av. Za mira si bilo srce domovine; Rev. Sada prkosiš neprijatelju'

Liburnija.net: Medalja u spomen na odnošenje zvona, Lauer Nurnberg 1917. 'Av. Za mira si bilo srce domovine; Rev. Sada prkosiš neprijatelju'


S područja Kastva popisao je sedam crkvenih zvona, od kojih jedino ono iz crkve sv. Viktora nosi glagoljski natpis, točnije imena evanđelista: Matej, Marko, Luka, Ivan. Datirao ga je u 16. st. iako godina izrade i ime autora nisu naznačeni. Pored opisa zvona unio je bilješku da će se ovo, kao i zvono iz crkve sv. Trojstva predati Kastvu te da neće biti uništena. Ulomak zvona kojega je Jugo darovao Muzeju pripada upravo ovom zvonu s preslice crkve sv. Viktora na Kalvariji.
Sljedeći zapis vezan uz zvono iz crkve sv. Viktora donosi Branko Fučić. On je zabilježio postojanje crkvenog zvona na temelju kataloga A. Gnirsa, ali ga nije imao priliku vidjeti te je naveo da je izgubljeno. Nije poznato što se sa zvonom događalo u periodu od Prvog, pa do završetka Drugog svjetskog rata, niti kako je došlo do njegovog puknuća. Poznata je samo sudbina jednog njegovog ulomka od trenutka kada su ga braća Jugo pronašla u pijesku.
Zahvaljujući njima pronađen je glagoljski spomenik za kojega se dugi niz godina pretpostavljalo da je izgubljen, a koji predstavlja jedan u nizu materijalnih dokaza postojanja glagoljske tradicije u Kastavštini.
Liburnija.net: Prijepis natpisa sa zvona iz crkve sv. Viktora (A. Gnirs, 1917); MATEI + LUKA + MAR´KO + IVAN´+

Liburnija.net: Prijepis natpisa sa zvona iz crkve sv. Viktora (A. Gnirs, 1917); MATEI + LUKA + MAR´KO + IVAN´+


Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net