Umijeće češljanja @ Hrvatski muzej turizma

friz_upspopr_smOpatija – Otvorenje izložbe Muzeja grada Zagreba pod nazivom ”Grand prix u kosi – umijeće češljanja u frizerskom salonu Kincl”, održat će se, 30. ožujka s početkom 19 i 30 sati, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.
Frizerski salon Kincl u Praškoj ulici 8 jedan je od rijetkih frizerskih salona s tradicijom djelovanja od 75 godina.Salon Kincl svojom tradicijom i obrtničkom reputacijom dio je urbane kulture i identiteta grada te je u travnju 2009. godine uvršten na listu preventivno zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.
friz_upspopr
Izložba Grand Prix u kosi prati povijest frizerskog salona Kincl, kojega su 1935. godine osnovali bračni par Rudolf i Branka Kincl.
Salon Kincl nije najstariji zagrebački salon, no danas je to salon s najdužom tradicijom u gradu Zagrebu, a k tome i jedini koji više od sedamdeset godina posluje na istoj adresi.
Izložba prezentira razvoj salona od utemeljenja (1935. god.) do danas, te ilustrira razvoj frizerskog obrta u Zagrebu te modne mijene koje su pratile oblikovanje i izradu frizura u našoj sredini.
Izložene su brojne fotografije frizura koje su radili članovi obitelji Kincl te fotografije frizerskih natjecanja na kojima su sudjelovali, a koje su snimali eminentni modni fotografi.
– Branka Kincl osvojila je 1. nagradu na Svjetskom prvenstvu frizera u Parizu 1937.
– njezina kćerka Vesna Kincl ponovila je majčin uspjeh osvojivši isto prvenstvo 1958. god.
– 1957. godine Vesna Kincl bila je europska prvakinja na Europskom prvenstvu frizera u Parizu.

—————————-
Inicijativu za izložbu dala je ugledna zagrebačka obrtnica, gospođa Vesna Kincl-Murtić, želeći sačuvati uspomenu na obiteljski frizerski salon i rad koji je okrunjen nizom priznanja, među kojima se posebno ističu ona osvojena na međunarodnim frizerskim natjecanjima u Opatiji i Parizu.
Gospođa Vesna Kincl-Murtić donator je Muzeja grada Zagreba, a zahvaljujući njezinim su nastojanjima, kao i nastojanjima gospođe Ane Markovinović, mjesto u stalnom postavu našli predmeti iz frizerskog salona Ema u Ilici 17. Ti predmeti danas našim posjetiteljima dočaravaju ambijent damskog frizerskog salona iz 30-ih godina 20. stoljeća, kada su postupci izrade, oblikovanja frizura i uljepšavanja bili bitno drugačiji nego danas. Žene su tada u punom smislu riječi trpile za ljepotu satima sjedeći ispod aparata za toplu trajnu ondulaciju, riskirajući nekada i gubitak kose.
friz_upspopr1
Istraživanje ove teme, obuhvatilo je proučavanje opsežne privatne fototeke i hemeroteke obitelji Kincl, dostupne arhivske građe, strukovnih časopisa i objavljene stručne literature. Izložba obrađuje segment modne povijesti Zagreba te je zamišljena kao prilog izučavanju i slaganju modnoga mozaika Zagreba dvadesetog stoljeća. Fotografije iz privatnog arhiva obitelji Kincl nude povijest sofisticiranog i elegantnog Zagreba te ilustriraju umijeće rada kroz raznovrsnost i kvalitetu frizura, inventivnost oblika, boja i kompozicija.
Konačno, sagledavanje povijesti salona Kincl u prostornom i vremenskom kontekstu identificira ga kao dio društvene, modne i zanatske kronike jedne urbane sredine.
Salon Kincl svojom tradicijom i obrtničkom reputacijom predstavlja dio urbane kulture i identiteta grada, te je stoga od travnja 2009. godine uvršten na listu preventivno zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH.
Izložba će biti otvorena do 18. travnja 2010.
Zagrebački obrti u Muzeju….

Muzej grada Zagreba započeo je 2007. godine realizaciju projekta Zagrebački obrti, kojim kroz ciklus izložaba istražuje, valorizira i prezentira razvoj obrtništva u Zagrebu.
Prva realizirana izložba 2007. godine bila je izložba Grand Prix u kosi – Umijeće češljanja u frizerskom salonu Kincl. Godine 2009. u Muzeju grada Zagreba postavljena je izložba Žuži Jelinek – ambasador mode, a trenutačno je u fazi pripreme za 2010. godinu izložba posvećena najstarijem zagrebačkom salonu cvijeća Herzmansky.
Nikola Cvjetović

error: Content is protected !!