Umjesto Brune Bulića: Marina Cvitić izabrana za predsjednicu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije

Cvitić je naglasila da želi poboljšati komunikaciju i suradnju sa jedinicama lokalne samouprave, sa Županima i gradonačelnicima i načelnicima na području gdje djeluje Sindikat, a posebno sa gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem.

Rijeka – Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije od 1. srpnja imat će predsjednicu – Marnu Cvitić, voditeljicu SIKD-a za Labin i Rijeku te predsjednicu Odbora za turizam koja će na čelnoj dužnosti zamijeniti dugogodišnjeg prvog čovjeka i osnivača SIKD-a Bruna Bulića.

Izborna skupština na kojoj je još tri mjeseca aktualni predsjednik Bulić podnio i svoje posljednje Izvješće o radu, za 2017. godinu, održana je 16. ožujka u pazinskom Spomen domu. U kandidacijskom postupku otvorenom krajem prošle godine, članovi su bili predložili tri kandidata, od kojih su dva odustala pa su članovi Skupštine odlučivali o jednoj kandidatkinji javnim glasovanjem. Na Skupštini je usvojen i novi Poslovnik o radu te izmjene Statuta.

Marina Cvitić je prilikom predstavljanja naglasila temeljna programska načela: održavanje stabilnosti sindikata kako financijski, kadrovski i logistički; jačanje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja sa ciljem promicanja interesa članova sindikata; edukacija sindikalnih povjerenika, članova izvršnih odbora i članova Radničkog vijeća; informiranje članstva na svim razinama, neposrednijim kontaktom, letcima, konferencijama za medije; kontinuirani rad na poboljšanju materijalnih prava i uvjeta rada radnika; poboljšanje komunikacije i suradnje sa svim sindikatima gdje god je to moguće, jer samo zajednički možemo unaprijediti položaj radnika.

Cvitić je naglasila da želi poboljšati komunikaciju i suradnju sa jedinicama lokalne samouprave, sa Županima i gradonačelnicima i načelnicima na području gdje djeluje Sindikat, a posebno sa gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem.

– Moramo i jedni i drugi, ako ne zaboraviti, a onda prevladati razloge koje su doveli do zastoja u suradnji, jer takav odnos šteti položaju radnika u društvima gdje je Grad vlasnik ili osnivač. Mi smo upućeni jedni na druge, interes jedinica lokalne samouprave mora biti dobrobit njihovih građana, a ti građani su u pravilu naši članovi. Često zastupamo iste stavove prema Vladi ali odvojeno, zasigurno bi više postigli kada bi to činili ili zajednički ili dogovorno, kazala je Cvitić.

Nakon izbora, zahvalila je svima na podršci i i ukazano povjerenju i poručila kako nikada neće moći biti predsjednica kakav je Bruno bio predsjednik, „jer Bruno je jedan i jedini, rekla bi jedinstveni, zaštitni je znak Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije“.

– I teško bi bilo kome da zamjeni Bruna nakon 22 godine vođenja i građenja ovog Sindikata i drugih dvadesetak godina u sindikalnom radu. Voditi ću ga najbolje što znam i što osam naučila. Sretna sam što sam radila sa njim, što sam od njega puno naučila i to će mi i zasigurno pomoći u vođenju ove organizacije. U mnogim stvarima biti ću samo njegova sjena, u nekim stvarima donositi ću odluke možda lošije od njega, ali vjerujem da će biti i stvari koje ću raditi i bolje od njega. I da ćemo svi zajedno istekom trogodišnjeg mandatnog razdoblja konstatirati da smo još bolji, još jači i još stabilniji, kazala je Cvitić.

U ime članova, Predsjedništva i stručne službe Brunu Buliću je kao znak pažnje i zahvalnosti na više od dvadeset godina uloženog truda u danas prepoznatljivo ime SIKD-a, uručen prigodan dar, sa željama za sretnim danima mirovine. Članovi SIKD-a iskazali su uvjerenje da će biti sigurno još prigoda u kojima će SIKD računati na njegove savjete i podršku. Uz osamdesetak članova Skupštine (od 103) pozivu su se odazvali predstavnici Istarske županije, Grada Pazina, sindikalni kolege, suradnici i prijatelji iz HURS-a, SSSH-a, Konfederacije sindakatov 90 Slovenije, CGIL-a Friuli Venezia Giulia, za koje je nakon radnog dijela Skupštine organiziran prigodan domjenak.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!