Uplovljavanje u Lovran kao jedno od završnih zagrijavanja za 17. LFF

Publika će u Kinu Sloboda moći besplatno pogledati tri filma iz prošlogodišnje konkurencije – ”Patrola uran”, ”Pusti Dobre, pusti” i ”Meso”.

Lovran – Liburnia Film Festival u svom 17. izdanju započinje već sljedećeg ponedjeljka, stoga smo ovaj tjedan pripremili jedno Uplovljavanje i jedno Slučajno kino kao finalno zagrijavanje za najbolji tjedan ovoga ljeta. Liburnia će ovoga četvrtka u 20 sati uploviti u Lovran, točnije, u Kino Slobodu gdje će publika moći besplatno pogledati tri filma iz prošlogodišnje konkurencije – ”Patrola uran”, ”Pusti Dobre, pusti” i ”Meso”.

Film Patrola Uran redatelja Lovre Mrđena na 16. je Liburnia Film Festivalu osvojio čak dvije stručne nagrade – nagradu za najbolju režiju (Lovro Mrđen) i nagradu za najbolju montažu (Helena Kanini Kiiru). Film prati pet dječaka na zimovanju sa svojim izviđačkim odredom o kojima se brine Šeldon. Suočeni s izazovima planine i strogim pravilima koja im ne dopuštaju baš sve što požele, tinejdžeri moraju prihvatiti jedan drugoga i djelovati kao kolektiv – moraju odrasti.

Film Pusti Dobre, pusti osvojio je srca prošlogodišnje publike za što je i nagrađen s najvišom ocjenom publike na 16. LFF-U (4,573). Film prati posadu jednog broda vodonosca koji doprema najvažniju tekućinu na mnoge hrvatske otoke. Kapetanov mladi nećak pridružuje se posadi po prvi put te tako započinje borba generacija. Ipak, to nije jedina borba koja se vodi na tim morskim valovima. Kapetan je suočen s neprestanom borbom protiv birokracije i lošeg menadžmenta, a poseban su izazov – bahati turisti.

Film Meso – pobjednički film 16. izdanja Liburnia Film Festivala. Filmu Elvisa Lenića peteročlani je međunarodni žiri 16. LFF-a, u sastavu Sandra Bastašić, Matjaž Ivanišin, Hanka Kastelicová, Dean Lalić i Boris Ružić, dodijelio nagradu za najbolji film. Film je dobio još dvije nagrade – nagradu za najbolji regionalni film i nagradu za dizajn zvuka koji potpisuje Martin Semenčić pohvaljen zbog „dimenzije filma koja se nalazi izvan ekrana, za dramaturgiju, okus, njuh i osjet koji progovaraju putem zvuka“. Pobjednički film govori o tradicijskim običajima Istre. Pjev i gastro užici, a sve to u drevnom ritualu svinjokolje/prašćine. Postavlja se pitanje što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova?

error: Content is protected !!