Upoznaj svoj kraj preko Matujske kartuline @ Matulji

biciklijada_sm1…bogata događanja ove subote uključuju klopu, pješanje, vožnu vlakom, bicikliranje, điranje u oldtimerima…
…organizator je Turistička zajednica Općine Matulji, a u slučaju kiše kompletna manifestacija se odgađa…

Matulji – Ove subote, 25. lipnja održat će se zanimljiva manifestacija atraktivnog naziva ”Matujska kartulina”, koja će omogućiti cjelodnevnu ”điradu” po čitavoj matuljskoj općini. Od 10 sati na matuljskom štacijonu bit će postavljeni štandovi s autohtonim proizvodima i suvenirima, a od 10 do 12 te poslijepodne od 15 do 17 sati goste će po zgradi željezničke stanice voditi vodiči. Nakon toga, od 17 do 19 sati organizirana je vožnja oldtimerima Liburnia Classic Cluba iz Opatije.
U 12 sati i 13 minuta vlakom će se krenuti prema Šapjanama, gdje će goste dočekati kostimirani članovi udruge ”Mačkare Šapjane” i njihova glazba, a nakon toga u 13 i 30 sati održat će se prezentacija vatrogasne vježbe uz mogućnost sudjelovanja posjetitelja. Poslije nastupa klape ”Rožice” u 15 sati organiziran je posjet Picetovoj kovačije i prezentacija kovanja, peći i tradicionalnog alata, a posjet je tempiran tako da do polaska vlaka za Matulje u 17.18 sati ostane i ponešto slobodnog vremena za degustaciju autohtonih jela u restaurantu Tartuf.
Istog dana održat će se i bicikliranje i pješanje po ”Stazi domaće hrani”. Biciklisti će se okupiti u 9 i 30 sati u oštariji ”Štacijon”, da bi na ”biciklijadu” krenuli sat vremena kasnije. Kotizacija od 50 kuna priskrbit će biciklistima nekoliko obroka tijekom čitavog dana u restoranima diljem Ceste domaće hrani.
U ”ponudi” su dvije staze – turistička i sportsko-rekreativna. Turistička staza duga je 17 kilometara, a kreće se trasom Matulji (Štacijon) – Šmogori – Jušići – Mučići – Rupa – Šapjane, dok je sportsko rekreativna staza duga 25 kilometara i kreće se trasom Matulji (Štacijon) – Bregi – Bregi Stanići – Rukavac – Jušići – Mučići – Brešca – Veli Brgud – Šapjane. Biciklisti će se vratiti vlakom u 17.18 minuta, a dok se čekaju da kamioni dovezu njihova vozila, mogu se organizirano okrijepiti sladoledom u gelateriji ”Beto”.
Za sve one koji su (zbog recesije ili drugih razloga) prodali svoj bicikl, ili istog dosad nisu niti posjedovali, organizirano je i pješanje po Ceste domaće hrani. Pješaci će se okupiti u 10 i 30 sati u oštariji ”Štacijon”, odakle će nešto iza podneva krenuti vlakom prema Brgudu. Pješačka tura trajat će četiri sata, a vodit će trasom ŽP Brgud – Veli Brgud – Lokva – Zvoneća – Šušnji – bunkeri talijanske vojske – Zdemer – Kućeli – Rukavac – Matulji, uz organizirane vodiče iz PD Lisina.
Kotizacija od 30 kuna bit će dovoljna za vožnju vlakom, ručak i piće u ”Stancije Kovačići” te sladoled u gelateriji Beto.

Liburnija.net: Biciklijada po Ceste domaće hrani @ Matulji

Liburnija.net: Biciklijada po Ceste domaće hrani @ Matulji


Davor Žic / Liburnija.net