Urbanistički plan uređenja Opatije dobit će tematsku sjednicu: Interes građana staviti na prvo mjesto @ Opatija

Prije sjednice Vijeća posvećene UPU Opatija, održat će se i najavljena javna tribina na temu „Vizija urbanističkog razvoja Grada Opatije“, u velikoj dvorani centra Gervais u četvrtak 28. rujna u 17 sati.

Opatija – Izmjene urbanističkog plana Opatije neće se naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati krajem rujna, već na posebnoj, tematskoj sjednici čiji će termin biti u drugom tjednu listopada, istaknuto je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji predstavnika vijećničke većine.

– Odbor za prostorno planiranje ozbiljno se bavi ovom tematikom, odradili smo dvije maratonske sjednice na kojoj smo tražili detaljna pojašnjenja svih promjena koje donosi izmjena UPU-a. O tome ćemo izvijestiti gradske vijećnike, a o svim točkama raspravljat će se i na Vijeću. Zato smo u ime odbora zatražili da se održi zasebna, tematska sjednica, budući da UPU ima ukupno 22 izmjene, što je kao da imamo dnevni red s 22 točke. I prije izbora gradonačelnik Dujmić kazao je kako neće izmjene prostorno-planske dokumentacije uvrstiti na posljednju sjednicu Vijeća u prošlom mandatu, već da to treba prepustiti novom sazivu, koji se tek treba upoznati s opširnom tematikom. Tako se izbjegava situacija iz 2009. godine kada su izmjene prostorno-planske dokumentacije usvojene „u zadnji čas“, nakon toga smo imali još jednu točkastu izmjenu UPU-a 2012. godine, a ovo je sada druga. Strategija razvoja Grada Opatije navodi da u situacijama gdje je razvoj turizma suprotan interesima lokalnog stanovništva, prednost moraju imati potrebe građana. Upravo s tim ciljem idemo u raspravu o ovoj temi, kako bismo razlučili javni interes od privatnog. Oni ne moraju nužno biti suprotstavljeni, ali interes građana uvijek mora biti na prvom mjestu, kazao je predsjednik Odbora za prostorno planiranje Fernando Kirigin.

Predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić kazao je kako je vijećnička većina koju čine SDP, Akcija mladih, IDS, HSU i Unija Kvarnera zauzela stav da se o svakoj tako važnoj promjeni za život građana mora temeljito raspraviti i transparentno donositi odluke, te da vijećnici neće samo „odrađivati“ maratonske sjednice s prekrcanim dnevnim redom svaka tri mjeseca, već će se sastajati i puno češće ako postoji potreba za raspravljanjem i usvajanjem važnih točaka.

– Treba pritom napomenuti da se vijećnicima druga sjednica unutar jednog mjeseca ne plaća dodatno, odnosno imaju istu naknadu neovisno o tome održava li se u jednom mjesecu jedna ili tri sjednice. Tako nema razloga da se govori o povećanju troškova, već isključivo o kvalitetnijim raspravama i većoj transparentnosti. Budući da nas je gradonačelnik Dujmić obavijestio da će biti odsutan u prvom tjednu listopada, izašli smo mu u susret pa će tematska sjednica o urbanističkom planu biti u drugom tjednu idućeg mjeseca, kazao je Kurelić.

Predsjednik Gradskog vijeća dodao je kako već za rujansku sjednicu postoji opsežan dnevni red, pri čemu su najvažnije točke usvajanje destinacijskog razvojnog plana vezanog uz Strategiju razvoja Opatije koju je izradio Fakultet za hotelski i turistički menadžment te izvješća o poslovanju gradskih tvrtki i institucija.

– Odbor za financije je dobio izvješća gradskih ustanova i tvrtki za prvih šest mjeseci ove godine, a posebno će se razmoriti poslovanje Festivala Opatija, pa ćemo od ravnatelja tražiti da za sjednicu Gradskog vijeća pripremi i izvještaje za dodatna dva ljetna mjeseca, srpanj i kolovoz, kazala je predsjednica Odbora za financije Ana Puž Kukuljan.

Prije sjednice Vijeća posvećene UPU Opatija, održat će se i najavljena javna tribina na temu „Vizija urbanističkog razvoja Grada Opatije“, u velikoj dvorani centra Gervais u četvrtak 28. rujna u 17 sati.

– Odazvali su nam se renomirani i ugledni stručnjaci i fakultetski profesori vezani uz arhitekturu i urbanizam, konzervatori, predstavnici Odjela za prostorno planiranje PGŽ i druge istaknute osobe, a vjerujem da će i građanima biti zanimljivo dati svoj pogled na razvoj grada i čuti mišljenje politički neovisnih stručnjaka, kazao je Kurelić.

Davor Žic / PodUčkun.net