Uskoro počinje Mohorovičićev zabavno-znanstveni festival @ Volosko

mohorovicicev_zabavno_znanstveni_festival_2014

Mohorovičićev zabavno-znanstveni festival je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost djeci, mladima i široj javnosti, odnosno informirati i educirati o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika, te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Detaljan program i satnicu provjerite u nastavku teksta.

Volosko – Udruga ‘Srce za Volosko’ u suradnji s Osnovnom školom Rikard Katalinić Jeretov, organizira Mohorovičićev zabavno-znanstveni festival koji će se održati 31. siječnja i 1. veljače 2014. u prostorijama ‘stare škole’ i Društva sportova na moru.

Poštanska marka u čast Andriji Mohorovičiću

Poštanska marka u čast Andriji Mohorovičiću

Mohorovičićev zabavno-znanstveni festival je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost djeci, mladima i široj javnosti, odnosno informirati i educirati o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika, te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

– Izravan povod organizaciji festivala jest rođenje istaknutog hrvatskog znanstvenika Andrije Mohorovičića u Voloskom. Središnja tema Festivala znanosti biti ce MOHO sloj (Mohorovičićev diskontiniutet). Ovogodišnji festival orijentiran je na djecu predškolske i rane školske dobi, ali pozivamo i sve ostale da se uključe. Svoj dolazak i učestvovanje potvrdili su nam brojni znanstvenici i predavači koji će uz kratko predavanje, s djecom izvoditi i razne znanstvene pokuse, poručili su iz organizacijskog odbora kojeg čine Darija Žmak Kunić, Vera Bakarčić, Andreja Škorić, Petra Al Damirja i Tanja Brajdić.

Festivalski program odvijat će se tijekom dva dana na dvije lokacije – u maloj školi R. K. Jeretov (tzv. “stara škola”) i u prostoru DSNM Volosko, a cilj festivala je popularizacija znanosti i znanstvenika kroz igru i zabavu.

– Posebnost festivala je natječaj u izradi MOHO slastice (kolač, torte, sladoled…), a pozvani su svi zainteresirani koji vole peći kolače da se prijave i donesu svoju slasticu. Veličina, količina i okusi nisu ograničeni. Jedini uvjet je da slastica bude izrađena u slojevima! U projekt su još uključeni: grupa Lampice iz Društva Naša djeca Opatija, s voditeljicom Lucijom Jančec i posebna sekcija Smajlići, Udruge osoba s invaliditetom, s voditeljicom Patricijom Duvnjak. Posebno se zahvaljujemo na suradnji i pomoć pri realizaciji festivala svim sudionicima – znanstvenicima, volonterima i djeci, informatičaru Marku Žmak, ravnatelju O.Š. R.K. Jeretova Frediju Glavanu, matematičarki Nevi Slani, predsjedniku MO Volosko Damiru Dujmiću, Gimnaziji Andrije Mohorovičić i ravnatelju Henry Ponte, poručili su iz organizacijskog odbora.

Natječaj za izradu MOHO slastice

Natječaj za izradu MOHO slastice

Program festivala:
Petak, 31.1. – mala škola R. K. Jeretov (tzv. “stara škola”) u 16 h:
– Otvaranje festivala
– Predavanje Prof. dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić, izv. prof. (Sveučilište u Rijeci, Odjel za fiziku)
– Predavanje prof. dr. sc. Hrvoje Grofelnik (Gimnazija Andrije Mohorovičić, Rijeka)
– „Lampice“ radionica za razvijanje kreativnosti i darovitosti za predškolski uzrast (Društvo „Naša djeca“ Opatija)
– Projekcije animiranih filmova sa znanstvenom tematikom
– Izvedba pokusa iz područja fizike i kemije (dr.sc. Mirna Petković Didović i mr.sc. Orjen Petković sa Zavoda za kemiju i biokemiju na Medicinskom fakultetu u Rijeci, te pročelnica Zavoda prof. dr. sc. Čedomila Milin).

Subota, 1.2. – Društvo sportova na moru (DSNM) Volosko u 17 h:
– Otvaranje znanstvene zabave uz prigodan kratki dokumentarac na temu Slojevi zemlje i tekst Tanje Brajdić.
– Likovna radionica na temu Slojevi zemlje (voditeljica Darija Žmak Kunić)
– Degustacija, ocjenjivanje i dodjela nagrade za slastica u slojevima

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!