Uspjeh peticije koju je potpisala polovica mještana: Brgujci su se izborili za opstanak škole @ Matulji

Oliver Afrić, Kristina Uljanić Kalčić, Sandro Pecman, Domagoj Štemberger i Marina Božić @ Brgud

Primorsko-goranska županija, kao osnivač škole, odgovorila je kako u niti jednom trenutku nije niti razmatrala prestanak obavljanja osnovnoškolske djelatnosti u Velom Brgudu.

Veli Brgud – Škola u Velom Brgudu neće se zatvarati, poručio je predsjednik Mjesnog odbora Veli Brgud Sandro Pecman, kazavši da je akcija mještana koji su peticijom tražili zadržavanje osnovnoškolske nastave u njihovom mjestu završena uspjehom.

Akcija je pokrenuta nakon što su mještani Velog Brguda krajem prošle godine čuli informacije da postoji intencija zatvaranja škole u Velom Brgudu, kada je Vijeće mjesnog odbora sazvalo sastanak s načelnikom Općine Matulji Marijem Ćikovićem, koji je potvrdio da su te informacije istinite.

– Taj sastanak nije donio konkretno rješenje, stoga je pokrenuta Peticija protiv zatvaranja Područne škole Veli Brgud, kojom je u vrlo kratom roku prikupljeno čak vise od 200 potpisa, što je pedesetak posto ukupne odrasle populacije Velog Brguda. U tom trenutku institucije su počele prebacivati odgovornost jedna na drugu te niti jedna od njih nije željela potvrditi da je ideja proizašla na njihovu inicijativu, kazao je Pecman.

Dodao je da je s obzirom na tu situaciju, Mjesni odbor zatražio od institucija nadležnih za školstvo da se pismeno očituju vezano za ukidanje nastave u Područnoj školi Veli Brgud.

– Danas s veseljem priopćujemo javnosti da smo postigli željeno – Školski odbor OŠ „Drago Gervais“ odgovorio je kako nisu podržali ideju o ukidanju odgojno-obrazovnog rada u Velom Brgudu. Primorsko-goranska županija, kao osnivač škole, odgovorila je kako u niti jednom trenutku nije niti razmatrala prestanak obavljanja osnovnoškolske djelatnosti u Velom Brgudu. Tim više, dodala je kako smatra da je potrebno prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti usmjerenih na ukidanje škole ishoditi mišljenje mještana i roditelja. Temljem nevedenih dobivenih odgovora očito je da osnovni preduvjeti za donošenje odluke o ukidanju nastave nisu ispunjeni, te se s pravom može zaključiti kako će se nastava, na zadovoljstvo mještana, u područnoj školi Veli Brgud održavati i dalje, kazao je Pecman.

Zahvalio je svima koji su ih podržali u nastojanju zadržavanja škole u Brgudu, pri čemu je posebno istaknuo župana Komadinu, pročelnicu Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Editu Stilin te svakako zamjenika župana Marka Borasa Mandića, „koji je i sam iz Matulja te nas je ispred Županije strpljivo saslušao i pomogao nam u komunikaciji s ostalima“.

– Također se zahvaljujemo i svim medijima koji su nas pratili u izvješćivanju javnosti, a bez kojih bi zasigurno puno teže došli do ovog željenog cilja. Brgujci sada nestrpljivo iščekuju i energetsku obnovu školske zgrade u kojoj će, osim vrtićara i dalje boraviti školarci. Nadaju se da više neće svjedočiti ovakvim nemilim događajima, i da će o sličnim pitanjima nadležni u buduće sagledati i saslušati njihovo mišljenje i stavove prije poduzimanja bilo kakvih konkretnijih radnji, zaključio je Pecman.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!