Uspješno završen pilot projekt namijenjen edukaciji mladih s Down sindromom @ Ugostiteljska škola

ugostiteljska_skola_opatija_down_sindorm_projekt (4)

U programu je sudjelovalo šestero mladih s Down sindromom i učenici 3.b razreda Ugostiteljske škole koji su u radionicama preuzeli uloge nastavnika. Glavni cilj edukacije je bio poticanje druženja mladih s Down sindromom i njihovih vršnjaka, zajedničko učenje i rad, komunikacija, podizanje tolerancije i samopoštovanja.

Opatija – Prošlog tjedna, u prostorima Ugostiteljske škole Opatija, obilježen je uspješan završetak zajedničkog pilot projekta Udruge za sindrom Down Rijeka 21 i Ugostiteljske škole. U školskom kabinetu posluživanja organizirano je druženje i ručak za učesnike radionica, njihove roditelje te učenike i nastavnike Ugostiteljske škole, što je bila dobra prilika za razmjenu iskustava, dojmova, planiranje budućih radionica i još bolje upoznavanje sudionika.

ugostiteljska_skola_opatija_down_sindorm_projekt (3)

Suradnja je započela krajem listopada prošle godine. Na inicijativu mr.sc. Irene Deže Starčević, voditeljice projekta Rijeka-zdravi grad, započeli su pregovori i suradnja između udruge i nastavnika Ugostiteljske škole. Osmišljen je pilot projekt namijenjen edukaciji mladih sa sindromom Down kroz koji su imali priliku pobliže upoznati ugostiteljsku struku i poslove konobara.

U programu je sudjelovalo šestero mladih s Down sindromom i učenici 3.b razreda Ugostiteljske škole koji su u radionicama preuzeli uloge nastavnika. Glavni cilj edukacije je bio poticanje druženja mladih s Down sindromom i njihovih vršnjaka, zajedničko učenje i rad, komunikacija, podizanje tolerancije i samopoštovanja. Udruga Rijeka 21 je osnovana 2004.godine, broji 120 članova u dobi od 0 do 50 godina starosti te je uključena u zajednice i međunarodne organizacije za Down sindrom te kroz razne projekte i programe surađuje s brojnim srodnim udrugama.

ugostiteljska_skola_opatija_down_sindorm_projekt (1)

Već pri prvim susretima, sudionici su iskazivali veliko zadovoljstvo provedenim aktivnostima. Pri svakoj slijedećoj radionici, sve više su se zbližavali i stvorila su se nova prijateljstva. Jedni od drugih su mnogo naučili. Dok su štićenici udruge učili o pripremnim poslovima konobara, načinu posluživanja hrane i pića te primjerenom ophođenju s gostima, učenici Ugostiteljske škole su doznali mnogo o teškoćama i preprekama s kojima se svakodnevno susreću osobe s Down sindromom.

Ipak unatoč različitim načinima života, shvatili su da među njima postoje mnoge sličnosti u načinu provođenja slobodnog vremena, vrsti glazbe koju slušaju, hrani koju vole jesti te ostalim zanimacijama vezanim uz njihovu dob.

ugostiteljska_skola_opatija_down_sindorm_projekt (2)

Zbog zadovoljstva provedenom edukacijom, druženje je završilo u nadi da će uslijediti nastavak projekta iduće školske godine. Ovom zajedničkom aktivnošću udruge i škole se željelo naglasiti da svaka novostečena vještina uvelike olakšava život pojedincima i njihovim obiteljima, te pruža priliku za osamostaljivanje, ostvarivanje vlastitog potencijala i potpunije uključivanje u cjelokupni život u zajednici.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!