Ustanova za obrazovanje odraslih Dante slavi 30 godina postojanja

Inače, Ustanova za obrazovanje odraslih Dante djeluje u Rijeci od 1991. godine, a na međunarodnoj razini od 2009. kada počinje sudjelovati u različitim međunarodnim projektima koji se bave obrazovanjem odraslih.

Rijeka – Ustanova za obrazovanje odraslih Dante povodom obilježavanja 30 godina postojanja, od 30. rujna do 20. listopada organizira konferenciju i izložbu u ExportDrvu.

-Od svojih početaka u Ulici Erazma Barčića kada se u Školi Dante mogao učiti samo talijanski jezik, do proširenja ponude i pokretanja Centra za strane jezike, pa sve do 2010. kada postaje Ustanova za obrazovanje odraslih Dante i do 2021. kada slavi svoj 30. rođendan, Škola Dante, kako ju popularno zovu njezini polaznici, partneri i suradnici, prošla je zanimljivo putovanje suočavajući se s izazovima u obrazovanju odraslih, razvijajući se te anticipirajući neke nove trendove, ističu iz Škole.

Što se sve zbivalo u tih trideset godina predstavit će zajedno sa svojim suradnicima i partnerima u četvrtak, 30. rujna, na konferenciji „Obrazovanje odraslih u 21. stoljeću – nešto staro, nešto novo i nešto posuđeno“ što će se održati u ExportDrvu u Rijeci. Osim konferencije, istog dana u prostorima ExportDrva otvara se i izložba „Dante – jučer, danas, sutra“. Izložba će za zainteresirane građane biti otvorena do 20. listopada 2021. (svakog radnog dana od 16-20h ili po dogovoru uz najavu na 091/531-1888). Ulaz na izložbu će biti slobodan.

-Konferencija donosi zanimljive predavače koji će o govoriti o razvoju i trendovima u obrazovanju odraslih. Na jednom mjestu okupit će se praktičari, znanstvenici, donositelji odluka iz sektora obrazovanja, usmjereni na obrazovanje odraslih i neformalno obrazovanje, a koji će okupljenima ponuditi nove ideje, svoje vizije i tumačenja potencijalnih budućih trendova u obrazovanju te rješenja na neka od trenutačnih izazova s kojima se susreću praktičari, najavljuju organizatori.

Dr.sc. Mirjana Mavrak, inače profesorica Odjela za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, pokazat će da Škole Dante s pjesnikom prema kojem je dobila ime ima puno više zajedničkog nego što si možemo zamisliti kroz predavanje “Dante i neformalno obrazovanje: biografija pjesnika u andragoškim ladicama”.

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača zvjezdarnice Višnjan, koja je početkom prošle godine pretekla NASA-u te postala vodeća na svijetu po praćenju asteroida, te pokretač brojnih edukacijskih i znanstvenih aktivnosti priprema predavanje “Transhuman agenda – sljedećih 50 godina” tijekom kojeg će s okupljenima tražiti odgovor na pitanja jesmo li kao pojedinci i zajednica spremni na nove izazove, imamo li nove alate i motivaciju za prelazak u svijet stalnog učenja i usavršavanja?

Pandemija COVID-19 ubrzala je proces uvođenja tehnologije u nastavu, a diskusiju o andragoškim vrijednostima i praksama, učinila neophodnom i urgentnom. Dr.sc. Katarina Popović, profesorica Odsjeka za andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i glavna tajnica Međunarodnog vijeća za obrazovanje odraslih, predavanjem “Obrazovanje odraslih na raskrižju – novi odgovori na stara pitanja” probat će ponuditi odgovore na postojeće izazove i razgovarati s okupljenima o pitanjima koja su pred andragoškom strukom i znanosti.

Kraj programa konferencije predviđen je za predstavljanje monografije „Ustanova Dante – tri desetljeća vjere u moć obrazovanja“. O 30 godina postojanja Ustanove za obrazovanje odraslih će razgovarati Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Petra Katana, voditeljica Odjela za EU projekte i međunarodnu suradnju Ustanova za obrazovanje odraslih Dante i Mario Vučić, pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Razgovor će moderirati glavna urednica monografije Marijeta Mašić.

Inače, Ustanova za obrazovanje odraslih Dante djeluje u Rijeci od 1991. godine, a na međunarodnoj razini od 2009. kada počinje sudjelovati u različitim međunarodnim projektima koji se bave obrazovanjem odraslih. Trenutačno Ustanova provodi tridesetak međunarodnih projekata sa stotinjak međunarodnih partnera financiranih iz različitih izvora. U 12 godina, koliko je organizacija otvorila svoja vrata internacionalne suradnje, mogućnost mobilnosti u svrhu obrazovanja i usavršavanja zahvaljujući Školi Dante isprobalo je preko 650 sudionica i sudionika.