Ususret B&D Blues festivalu: Riccardo Staraj – Ove godine ima svačega, domaćeg i stranog bluza, za svakoga ponešto

Riccardo Staraj & MIdnight blues band

Festival kreće 27. srpnja s Ljetne pozornice, a otvorit će ga Jed Becker trio i Riccardo Staraj & Midnight blues band ft. Tomislav Goluban.

Jed Beckers group

Mošćenička Draga – Blues i srodni glazbeni žanrovi uskoro će ponovo ispuniti svaki kutak općine Mošćenička Draga. Tako će publika u Brseču, Mošćenicama, Dragi, ali i Opatiji krenuti na putovanje koje je pokrenuo Robert Johnson, a nastavile tisuće glazbenika zaljubljenih u ovaj glazbeni žanr. Tim povodom popričali smo sa spiritus movensom ovog festivala Riccardom Starajem.

Festival kreće 27. srpnja s Ljetne pozornice, a otvorit će ga Jed Becker trio i Riccardo Staraj & Midnight blues band ft. Tomislav Goluban. Dan kasnije, svirat će se u Brseču, a za porciju bluesa zaduženi su Reverb Village iz Austrije i Greenhouse nad ft. Zdenka Kovačiček. The Gambles i Charlie and the Superband News zasvirat će u Dragi, 29. srpnja, dok će festival zatvoriti Mandolin blues quartet i Kenn Bailey Band ft. Zoran Majstorović koji će nastupiti u Mošćenicama.

Pred nama je novo izdanje B&D Blues festivala, koje glazbene poslastice ste nam pripremili za ovogodišnje izdanje?
Ove smo godine krenuli izvan općine Mošćenička Draga. Naime, već dugo postoji namjera da se B&D blues festival proširi na cijelu Rivieru. Podržavam ponovno brendiranje opatijske Riviere u cilju organizacije manifestacija, zajedničkih projekata. Volio bih sljedeću godinu stvar proširiti na cijelu Rivieru, započeti u Voloskom, pa preko male scene Ljetne pozornice u Opatiji na lovranski mul, zatim u Mošćeničku Dragu, Brseč i Mošćenice. Šest pozornica u sedam dana – Opatija riviera blues festival. Mislim da su festivali duž cijele Riviere turistički proizvod koji se traži, premali smo, to nam treba svima da bi postali prepoznatljivi. Možemo zaista dovući poznata blues imena, treba nam samo plan i potvrda svih lokalnih samouprava da su zainteresirani. Naravno da je Brseč kolijevka moga bluza, dakle tu počinje i završava priča. Ove godine ima svačega, domaćeg i stranog bluza, Austrijanci, Englezi, Talijani, Srbi i Hrvati. Za svakoga ponešto. Imam odličan James Brown tribute band iz Italije kao ‘udarni događaj’ u Dragi, mandolin blues iz Napolija za Mošćenice, Zdenku Kovačiček u Brseču, moj band i Jed Becker’s blues trio na Ljetnoj. Osim spomenutih, na festivalu će nastupiti i mnogi drugi, poput Gamblersa iz Vojvodine.

Riccardo Staraj

Interesantna je fuzija raznih glazbenih pravaca sa zajedničkom ishodišnom točkom u bluesu… Ovogodišnji line up je vrlo zanimljiv tj. ne robuješ isključivo formi s 12 taktova?
Ne, ne robujem ničemu stoga je i moj bluz festival drugačiji od ostalih. Iako ima sličnosti s kastavskim, no ipak nastojim zadržati originalnost. Tako je B&D blues festival manifestacija koja nudi i blues, i rock, i jazz, i funky, i soul, i cabaret i na kraju krajeva – show. Nastojim svake godine dovesti nove bendove i to mi uspijeva. Već ove godine imam bendove za 2018. no blues je i temelj svih spomenutih glazbenih žanrova.

Prema rečenom ove godine jedna festivalska večer će se držati u Opatiji?
Da, prva na kojoj nastupamo mi, Midnight blues band, a kao predgrupa tu je odličan blues trio Jed Becker’s Group iz Rijeke. Mala scena ljetne je ‘super place’. Prikazat ćemo tu prvi puta naš novi spot – Politička kuhinja, a osim naših autorskih pjesama izvoditi i blues standarde Doorsa, Velveta, Muddy Watersa, Stonesa uz specijalnog gosta Tomislava Golubana na usnoj harmonici.

Zdenka Kovačiček

Koliko je zahtjevno u organizacijskom smislu realizirati festival na četiri lokacije?
Dosta zahtjevno, ali kad imate iskustva i ljude koji to mogu prebacivati s jedne na drugu lokaciju te sluh institucija, sve je lakše. Također, htio bih se zahvaliti i našim sponzorima. Glavni sponzori festivala su Talijanska zajednica Mošćenička Draga, Turistička zajednica Mošćenička Draga, Annalinea doo., Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija. Te niz manjih sponzora kojima se ovim putem zahvaljujem što svaki puta podupiru ovaj festival.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net